Pink Programming Sundays gikk av stabelen i Norge for aller første gang i september.
Pink Programming Sundays gikk av stabelen i Norge for aller første gang i september. (Bilde: Andrea Bruer/digi.no)
EKSTRA

Stor etterspørsel etter kvinner i IT: – Hvis du ikke kan koding, er du i ferd med å bli analfabet i vår samtid

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

NYDALEN (digi.no) Den lave septembersolen flommer inn de store vinduene til Academic Works kantineområde en søndag ettermiddag. På hvert bord i kantina ligger en lapp med hvilket kodespråk man kan lære seg ved det aktuelle bordet.

Rundt de forskjellige bordene sitter kvinner og jobber konsentrert på hver sin bærbare datamaskin. Linjer med kode veves sammen på skjermene.

Oppmuntre og inspirere kvinner

– Dette er det første Pink Programming-arrangement i Norge, sier Simone Andersson, som leder prosjektet her i Norge.

Andersson er svensk og bor i Norge, hvor hun jobber som utvikler.

Pink Programming er en opprinnelig svensk ideell organisasjon som kostnadsfritt holder arrangementer for kvinner og transpersoner som vil lære seg å kode.

I desember i fjor snakket Andersson med den svenske Pink Programming-grunnleggeren Vanja Tufvesson om å opprette en egen gren av Pink Programming i Norge. Andersson ville gjerne få til dette.

I juni hadde Andersson derfor et møte med Academic Work og deres søsterselskap Academy, og de to selskapene ville gjerne sponse Pink Programming-arrangementer i Norge. Et par måneder senere ble Norges første Pink Programming-arrangement en realitet.

Simone Andersson jobber som utvikler til daglig. Hun bidrar frivillig som ansvarlig for Pink Programming i Norge.
Simone Andersson jobber som utvikler til daglig. Hun bidrar frivillig som ansvarlig for Pink Programming i Norge. Foto:  Andrea Bruer/digi.no

– Programmering er et ganske mannsdominert yrke. Det viktigste målet vårt er å oppmuntre og inspirere kvinner og transpersoner til å programmere, og å bygge et nettverk og et miljø der det er okei for kvinner å være programmerere, hvor de kan føle seg trygge, sier Andersson.

Pink Programming startet i 2015 etter at de svenske grunnleggerne og programmererne Vanja Tufvesson, Tone Pedersen og Vibeke Tengroth hadde sett seg lei på hvor få kvinnelige kolleger de hadde – og bestemte seg for å gjøre noe med det.

Andersson forteller at grunnleggerne i Sverige startet med å arrangere en fem dagers javacamp for kvinner og transpersoner. Det var så populært – både hos deltakere og i mediene – at de valgte å fortsette.

– Det ble arrangert to programmeringsleire i 2016, og hittil i år har de arrangert fire leire, sier Andersson.

Over 100 interesserte

Pink Programming Sundays ble også startet i 2015, med programmeringsworkshops og en presentasjon fra en kvinne med bakgrunn innen IT og programmering – gjerne fra sponsorbedriften som låner ut lokalene sine den aktuelle søndagen.

– Pink Programming er nå etablert i både Malmø, Stockholm og Gøteborg med Pink Programming Sundays hver måned, forteller Andersson.

– Det har blitt ganske stort i Sverige, og det er utrolig moro – og veldig inspirerende å se at det fungerer der. Vi håper det fungerer her i Norge også, sier hun. 

Og det ser det foreløpig ut til å gjøre: Andersson forteller at over 100 personer gjerne ville delta på Norges aller første Pink Programming Sunday.

– Jeg ble helt sjokkert, jeg trodde aldri det skulle bli så stor interesse. Nå har jeg fått tak i flere som vil bidra frivillig til Pink Programming i Norge, og så skal vi sette oss og se hva vi kan få til videre. Jeg syns det hadde vært gøy med flere workshops. Vi er jo helt non-profit, så alle som hjelper til er frivillige – og vi er avhengige av sponsorer videre, sier Andersson. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norges første Pink Programming Sunday hadde plass til 60 deltakere, og mange sto på venteliste. Bak hjørnet på høyre side sitter enda flere deltakere.
Norges første Pink Programming Sunday hadde plass til 60 deltakere, og mange sto på venteliste. Bak hjørnet på høyre side sitter enda flere deltakere. Foto:  Andrea Bruer/digi.no

– Koding er vår tids alfabetisme

Andersson forteller at deltakerne har forskjellige forutsetninger: 

– Noen jobber med oppgaver de har fått i skolesammenheng. Noen har vært økonomer, noen blir snart jurister. Det er veldig mange forskjellige bakgrunner blant deltakerne i dag, som jeg syns er veldig kult. Det er noen som er erfarne og har jobbet litt med programmering, men også veldig mange som syns dette er kult å teste. Mange er her også for å forstå bedre hva kollegaene deres gjør, og vil kanskje også gjøre noe selv, for eksempel å lære å lage en app eller nettside, sier Andersson.

En av deltakerne er Kjersti Løken Stavrum. Hun er direktør i stiftelsen Tinius.

Kjersti Løken Stavrum planlegger å fortsette med å lære seg koding.
Kjersti Løken Stavrum planlegger å fortsette med å lære seg koding. Foto:  Andrea Bruer/digi.no
De deltakerne som ville lære seg Java, kunne sette seg ved Java-bordet.
De deltakerne som ville lære seg Java, kunne sette seg ved Java-bordet. Foto:  Andrea Bruer/digi.no

– Hvorfor er du her i dag?
– Alle snakker jo om koding – at det er veldig viktig og at barna skal lære koding, og at det er for få jenter og kvinner innenfor datateknologi. Selv tenker jeg mer og mer på koding som vår tids alfabetisme: Hvis du ikke kan koding, er du i ferd med å bli analfabet i vår samtid. Det gjør at jeg kjenner at det er greit å begynne å gjøre noe med det, sier Løken Stavrum.

– Hva syns du om dette initiativet?
– Det er nesten litt for godt til å være sant: Gratis arrangement med kjempehyggelige og flinke folk, og ikke minst veldig god stemning. Jeg følte meg veldig heldig som fikk plass, for det var lang venteliste. Det må settes opp mange flere kurs av denne typen. Det gir mening hvis man også ser det på den måten at det er naturlig å gjøre det, at koding er så grunnleggende. At vi som ikke kan det, er delvis analfabeter.

Løken Stavrum understreker at hun absolutt vil lære seg mer om koding fremover:
– Dette er en veldig, veldig sped begynnelse, smiler hun. 

– Veldig stor etterspørsel etter kvinner i IT

– Da Pink Programming kontaktet oss, ble vi kjempeglade. Vi syns det er så viktig at denne typen forum finnes, hvor det er et enkelt lavterskeltilbud for jenter og kvinner som er interesserte i IT, og hvor man får treffe andre som er interesserte i det samme. Vi vet også at våre samarbeidspartnere og kunder ønsker seg kvinner når de skal ansette, sier Mads Wildhagen, markedssjef i Academic Work.

Mads Wildhagen og Rikke Marlene Røhme opplever at kunder og samarbeidspartnere etterspør kvinnelige kandidater til IT-stillinger.
Mads Wildhagen og Rikke Marlene Røhme opplever at kunder og samarbeidspartnere etterspør kvinnelige kandidater til IT-stillinger. Foto:  Andrea Bruer/digi.no

Rikke Marlene Røhme, Consultant Manager i Academic Work, forteller at kundene er tydelige på sine ønsker:

– Det er jo en bransje der de stort sett har menn, og kundene og samarbeidspartnerne våre ønsker å balansere teamene og få inn flere kvinner også i teknologiselskaper. Jeg jobber som rekrutterer, og vi har veldig stor etterspørsel etter kvinner til stillinger knyttet til IT og programmering, sier Røhme.

Hun forteller at kundene spør om hun får tak i en kvinne, og gir klar beskjed om at de gjerne vil snakke med en kvinne.  

– Så vi ser at behovet er stort. De fleste velger uansett den beste kandidaten, men de har lyst til å få flere forskjellige typer mennesker og kjønnsbalanse i de teamene man har, sier Røhme.

Wildhagen forteller at Academic Work også samarbeider med Navet, som er informatikkstudentene på Universitetet i Oslo sin studentforening.

– Så vi kjenner til student-IT-miljøene, og vi ser at det er for få jenter og kvinner som søker seg inn på studiene. Det er en vanvittig stor ettersrpørsel etter både kvinner og menn som vil programmere og kode, men kanskje ikke nok fora for å møtes og gjennomføre det. Her har man da muligheten til å treffe andre kvinner i en hyggelig setting, sier Wildhagen.

Røhme understreker at man ikke trenger være ekspert for å delta på arrangementer som Pink Programming Sunday:

– Dette er et lavterskeltilbud i form av at man egentlig kun trenger å ha interessen. Man kan starte som helt nybegynner, og noen her har jobbet med det i mange år. Det er også ekstra aktuelt med denne kompetansen nå. Alle bedrifter skal inn i digitaliseringen. Alle trenger en økonom, men alle trenger også folk som jobber med IT, sier Røhme.

Interessert i flere sponsorer

Simone Andersson i Pink Programming er klar på at det trengs flere arrangementer for voksne som vil lære seg å kode:

– Jeg tror det går veldig bra når det kommer til barn – det er mye satsning på det, kidsa koder og lignende, som er et veldig bra initiativ – men når det kommer til oss voksne, er det ikke helt samme satsning. Det finnes mange bra nettverkstreff, for eksempel Oda-Nettverk, men de har ikke helt den samme tekniske biten som Pink Programming, sier Andersson.

– Hva er planene fremover?

– Vi vil fortsette å ha Pink Programming Sundays, og planen er å arrangere dette en gang i måneden. Men for å kunne gjøre det må vi få sponsorer som kan hjelpe oss. I dag hjelper Academic Work og Academy oss med lokale og mat, og inspirasjonstaleren Lina fra deres bedrift. I Sverige holdes på flere forskjellige steder, men iblant også samme sted flere ganger, som også er planen i Norge. Stedet avhenger på muligheter til lokale og sponsorer, sier Andersson.

Hun forteller at de gjerne vil komme i kontakt med flere som kan tenke seg å hjelpe til.

– Vi har noen planer for kursene fremover – så vi undersøker nå hvem flere som vil være med på å drive oss fremover, sier Andersson.

Det er med andre ord bare å følge med på Pink Programming fremover om du er en kvinne eller transperson som vil lære mer om koding:

– Pink Programming Sundays passer for alle kvinner eller transpersoner. Det er ingen bestemt aldersgruppe du må tilhøre, og du trenger ingen forkunnskaper. Alle er velkomne! smiler Andersson.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen