Nvidia RTX 2080, RTX 2080 Ti og RTX 2070

Nvidias har lansert sin nye RTX 20-serie. Lover seks ganger høyere ytelse og «supergrafikk»

Første konsumentkort basert på Nvidias nye Turing-arkitektur.

Nvidia-sjefen Jensen Huang viser frem de nye skjermkortene.
Nvidia-sjefen Jensen Huang viser frem de nye skjermkortene. (Foto: Nvidia)

Første konsumentkort basert på Nvidias nye Turing-arkitektur.

Nvidia markerte startskuddet for den forestående Gamescom-messen mandag kveld norsk tid, og det gjorde selskapet ved å dra sløret av sin splitter nye skjermkortserie. Den har fått navnet RTX, der selskapet hittil har operert med betegnelsen GTX.

Fortkortelsen RTX refererer til Nvidias nye «raytracing»-teknologi, eller «strålesporing» på norsk, som selskapet brukte lang tid på å beskrive og demonstrere på scenen. De nye skjermkortene er designet spesifikt for å kjøre denne teknologien.

Brukte ti år på arkitekturen

De tre skjermkortene Nvidia avduket bærer modellbetegnelsene GeForce RTX 2070, GeForce RTX 2080 og GeForce RTX 2080 Ti.

Kortene er basert på den helt nye Turing-arkitekturen, som Nvidia sier har vært under utvikling i hele ti år.

Arkitekturen, som først ble avduket tidligere denne måneden, er designet for å kombinere AI-teknologi og raytracing og skal gi opptil seks ganger høyere samlet grafikkytelse sammenlignet med forrige generasjon, ifølge Nvidia selv.

Toppmodellen GeForce RTX 2080Ti. Foto: Nvidia

Superrealisme

Raytracing er en teknologi som i korte trekk innebærer å generere 3D-bilder ved å «spore» lysstrålers interaksjon med virtuelle objekter for å simulere effekten lyset har på objektene, basert på overflate, form og andre faktorer.

Teknologien har blitt beskrevet som den «hellige gral» innen datagrafikk og gir svært realistiske bilder, men har hittil krevd særdeles kraftig maskinvare for å kunne kjøres i sanntid.

Med den spesialdesignede Turing-arkitekturen som de nye skjermkortene er basert på skal Nvidia imidlertid nå ha klart å bringe teknologien innen rekkevidde for vanlige forbrukere – som på mange måter var selskapets hovedbudskap under presentasjonen.

Skjermdump fra en av demonstrasjonene av raytracing-teknologien. Foto: Nvidia

GigaRays

Ytelsen til GeForce RTX 2070, GeForce RTX 2080 og GeForce RTX 2080 Ti måles i noe som heter GigaRays, som refererer til antallet kalkuleringer av måten lyset reiser gjennom 3D-rommet på. De tre kortene opererer med henholdsvis 6, 8 og 10 GigaRays per sekund, noe som skal være opptil 25 ganger raskere enn forrige Pascal-generasjon taklet.

Nvidia viste frem flere svært imponerende demonstrasjoner av hva raytracing kan servere oss av grafikk. Ikke minst har Nvidia også inngått partnerskap med både spillutviklere og utgivere av profesjonell programvare for å få på plass støtte for teknologien, deriblant Adobe.

RTX 2070 og 2080 kommer med 8 GB minne, mens toppmodellen RTX 2080 Ti har 11 GB minne. De amerikanske startprisene ligger på henholdsvis 500, 700 og 1000 dollar, og kortene vil legges ut for salg i september og oktober. Norsk pris og lansering er ennå ikke kjent.

Les også: Slik bruker Google kunstig intelligens til å styre kjølingen i datasentrene sine »

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen