SIKKERHET

Ny Google-rapport: Dette er de største sikkerhetstruslene på Android-plattformen

1. apr. 2019 - 04:00

På sin offisielle blogg har Google nå kunngjort publiseringen av deres seneste Android Security & Privacy Year in Review-rapport, som tar for seg sikkerhetstilstanden på Android-plattformen i 2018.

Rapporten tar blant annet for seg distribusjonen av PHA-applikasjoner (potentially harmful applications) på Google Play-butikken, men byr også på en del annen interessant statistikk.

Farligere utenfor Play-butikken

Ifølge Googles rapport er det klikksvindel som utgjør mesteparten av de skadelige appene på selskapets egen app-butikk. Denne type apper skal ha stått for hele 54,9 prosent av installerte PHA-apper fra Google Play i 2018.

Klikksvindel er en utbredt type Internett-svindel som innebærer å bruke et dataprogram til å simulere mange klikk på annonser på egne nettsider for å generere inntekter til seg selv fra annonsøren, eller eventuelt å tømme konkurrenters annonsebudsjett gjennom å klikke på deres annonser.

Bak følger trojanere, SMS-svindel og programmer med spionasje-funksjonalitet, som stod for henholdsvis 16 prosent, 6,8 prosent og 5,5 prosent av PHA-nedlastingene.

Når det gjelder installasjon av apper utenfor Google Play-butikken ser tallene litt annerledes ut. I denne kategorien er det bakdører som står for størsteparten av PHA-appene, med 28 prosent. Bak følger trojanere og fiendtlige nedlastere, med andeler på 25,1 og 22 prosent.

  <i>Foto:  Google</i>
  Foto:  Google

Mange flere mottar sikkerhetsoppdateringer

De absolutte tallene ligger imidlertid relativt lavt, ifølge Google. I 2018 skal det kun ha vært 0,08 prosent av enheter som eksklusivt benyttet Google Play til app-nedlastinger som ble berørt av PHA-apper.

Enheter som primært lastet ned apper fra utenfor Google Play skal ha blitt ofre for PHA-apper hele åtte ganger oftere, som likevel var en reduksjon på 15 prosent sammenlignet med året før.

0,45 prosent av alle Android-enheter som benytter sikkerhetstjenesten Google Play Protect har installert PHA-apper i 2018, visstnok en reduksjon på 20 prosent fra året før, noe Google tilskriver forbedringer i Play Protect-løsningen.

Sikkerhetsoppdateringer skal også ha bidratt sterkt til de relative gode tallene. Ifølge Google økte antall Android-enheter som mottok sikkerhetsoppdateringer med hele 84 prosent i fjerde kvartal 2018, sammenlignet med samme periode i fjor.

For flere statistikk-detaljer kan du studere  Android Security & Privacy Year in Review-rapporten i sin helhet.

Les også: Nå vil Google spørre deg hvilken nettleser og søkemotor du ønsker å bruke »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.