JUSS OG SAMFUNN

Nye 90 millioner i bot til Clearview AI

Det engelske datatilsynet har skrevet ut en bot på over 90 millioner kroner og krever at Clearview AI sletter alle data om britiske innbyggere.

– Uakseptabelt, sier leder for det britiske datatilsynet om at Clearview har skrapet britenes bilder fra sosiale medier uten at de visste om det.
– Uakseptabelt, sier leder for det britiske datatilsynet om at Clearview har skrapet britenes bilder fra sosiale medier uten at de visste om det. Illustrasjonsfoto: Colourbox
23. mai 2022 - 14:00

Selskapet Clearview AI sitter på en database med milliarder av ansiktsbilder fra hele verden. Bildene er samlet gjennom skraping av sosiale medier, nettvideoer og andre nettmedier.

Tilgang til databasen – og muligheten til å identifisere mennesker – selges til politimyndigheter og private selskaper.

– Det er uakseptabelt, sier leder for det britiske datatilsynet, The Information Commissioner’s Office (ICO) i en pressemelding.

Han mener Clearview AI mangler rettslig grunnlag for å samle data om britiske innbyggere.

Må slette data

Selskapet har det siste året gått på flere tap i retten og hos ulike datatilsyn.

Etter å ha inngått forlik i retten i Illinois, kan ikke selskapet lenger selge tjenestene sine til bedrifter i USA. I et vedtak fra det italienske datatilsynet fikk selskapet i mars totalforbud mot å behandle data om italienske innbyggere og 20 millioner euro, tilsvarende 200 millioner kroner, i bot for brudd på personvernforordningen.

Nå følger  britiske ICO etter og skriver ut en bot på 7,5 millioner pund til selskapet. Det tilsvarer over 91 millioner kroner.

Samtidig beordrer ICO selskapet til å slutte å hente og bruke persondata om britiske innbyggere som er offentlig tilgjengelig på nett og slette data om britiske innbyggere fra alle systemer.

– Gitt det høye antallet britiske internett- og sosiale medier-brukere, vil Clearview AIs database antageligvis inneholde en betydelig mengde data om britiske innbyggere, som har blitt samlet inn uten deres viten, står det i pressemeldingen.

Mangler lovlig grunnlag

Vedtaket kommer etter et internasjonalt samarbeid mellom Storbritannia og Australia og er knusende på flere punkter.

Ifølge ICO har Clearview verken brukt informasjonen de samlet på en måte som kan regnes som «rettferdig og transparent» eller i det hele tatt hatt lovlig grunnlag for å samle personinformasjonen.

De hadde heller ingen prosess på plass for å slette data eller gode nok prosesser på plass for å beskytte dataene, som regnes som spesielt sensitive ettersom det dreier seg om biometriske data.

Mener selv de har viktig samfunnsoppdrag

Selskapet selv ser imidlertid ut til å mene at de har et viktig samfunnsoppdrag.

Clearview forteller i en video på egne nettsider at de hjelper politiet med å finne farlige kriminelle, som uten Clearview AI ville gått fri. Stormingen av den amerikanske kongressen i januar 2021 brukes som eksempel på saker verktøyet har bidratt til å løse.

– Vårt oppdrag er å støtte politiet og gjøre stedene der vi lever, jobber og leker, tryggere, sier selskapet i videoen.

Clearview AI har også tilbudt databasen til Ukraina som hjelp i krigføringen. Blant ti milliarder bilder Clearview sitter på, skal det være over to milliarder bilder fra VKontakte, et mye brukt sosialt medium i Russland. Nå brukes disse bildene til å lette arbeidet med å identifisere døde og avsløre russiske agenter og falske innlegg på sosiale medier.

Det er helt feil å si at etaten bryter loven med viten og vilje, har Nav-direktør Hans Christian Holte tidligere sagt til Digi.
Les også

Nav klager på rekordbot fra Datatilsynet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.