Oslo ned i minste detalj

Flere hundre tusen gatebilder og 3D-fotonavigering.

Slik fremstår tjenesten når digi.no søker opp Stenergaten, vis a vis Oslo City i sentrum av hovedstaden.
Slik fremstår tjenesten når digi.no søker opp Stenergaten, vis a vis Oslo City i sentrum av hovedstaden.

Flere hundre tusen gatebilder og 3D-fotonavigering.

Den Schibsted-eide søketjenesten Sesam.no har i dag innkalt til pressekonferanse og demonstrasjon av en ny tjeneste. digi.no var tilstede og rapporterte "live".

- Vi lanserer nå gatebilder. Dette er en tjeneste som er basert på Flash, og som dermed alle kan benytte. Tjenesten fungerer både på Windows, Mac og Linux, sier Per Eirik Marton, produktansvarlig for kart i Sesam.

Sesam har tatt rundt 350.000 bilder, og det er snakk om ganske store områder som er dekket. Dette utgjør rundt 120.000 unike "scener" der brukeren kan bevege seg rundt i en fotobasert 3D-tjeneste, som ligner løsningen «street view» fra Google.

En slik scene er satt sammen av mange bilder, og til sammen består en fil av om lag 400 kilobytes, får digi.no forklart.

Brukeren kan i tjenesten navigere seg 360 grader rundt blant annet i Oslo sentrum. Det er mulighet for å se både oppover og nedover i en scene. Det er også lagt inn punkter som gjør at man kan hoppe videre til neste bildepunkt.

Bildene har selskapet tatt tidlig om morgenen for å unngå mye trafikk.

- Vi er også opptatt av personvern, så alle mennesker og bilskilt er sladdet i tjenesten, forklarer Marton.

- Dette er like viktig som 3d-kart satsingen vår, slår han fast.

digi.no får forklart at løsningen skal gå på lufta direkte nå under pressemøtet. Dermed skal tjenesten straks kunne nåes av våre lesere på følgende URL:
kart.sesam.no/gatebilder

Driftsavdelingen har fått frist på seg til klokken 16 med å lansere tjenesten, legger han senere til.

- Vi ser på dette som en annonsebærer og en støttefunksjon til karttjenesten totalt sett, sier produktdirektør Jan Staff i Sesam, som understreker at løsningen fortsatt er i beta.

Neste by ut vil ikke Jan Staff si direkte, men han indikerer Trondheim. Det vil i så fall være i samme rekkefølge som 3D-søket ble lansert i.

- Vil dere åpne for at andre kan utvikle spill basert på denne tjenesten?

- Da må vi nok over i Beta 2 først, ler Staff.

    Les også:

Til toppen