SIKKERHET

PC-en din kan brukes til kryptoutvinning uten at du vet det – det vil Google ha slutt på

Golden Bitcoins (new virtual money ). Image toned in vintage dull colors.
Golden Bitcoins (new virtual money ). Image toned in vintage dull colors. Foto: COlourbox/27646913

Flere IT-giganter har allerede slått ned på kryptovaluta ved å forby reklame for fenomenet på plattformene sine, men nå retter Google skytset mot et annet uvelkomment aspekt ved kryptovaluta – nemlig skjult «utvinning».

Programmer som er laget for å utvinne kryptovaluta i hemmelighet ved hjelp av maskinkraften på PC-en din er nemlig blitt temmelig utbredt, og spres blant annet via nettleserutvidelser. Det tar Google nå grep mot ved å forby alle nettleserutvidelser med utvinningsfunksjonalitet til sin Chrome-nettleser, kan man lese på Chrome-bloggen.

Så mye prosessorkraft kan den skjulte kryptogravingen okkupere. Grafen er fra et ekte eksempel som Google skal ha registrert. Foto: Google

– Sterk økning

Ifølge Google har selskapet registrert en sterk økning i antallet utvidelser som utgir seg for å ha nyttige funksjoner, men som skjuler utvinningsskript som kjører i bakgrunnen uten brukernes tillatelse. Som søkegiganten peker på kan slike skript konsumere store prosessor-ressurser og påvirke både ytelse og strømforbruk i vesentlig grad.

Google skriver at de så langt har tillatt utviklere å tilby Chrome-utvidelser som utvinner digitale valuta, men bare dersom utvinningen er det eneste formålet med utvidelsen. I tillegg må brukerne informeres skikkelig om akkurat hvordan utvidelsen fungerer.

Disse betingelsene blåser de fleste i, sier Google, som bedyrer at så mye som 90 prosent av utvidelser med utvinningsfunksjonalitet  ikke respekterer Googles regler. Med dette som begrunnelse har de gått til det skritt å forby alle nettleserutvidelser med utvinningsfunksjonaliteten for å være på den sikre siden.

Utvidelser av denne typen som allerede er tilgjengelig via Chrome-butikken vil bli tatt bort innen juni måned i år, og fra nå av vil altså ingen nye bli lagt til.

Ulovlig utnyttelse av maskinvareressurser for kryptograving kan ta flere former, og i februar meldte vi for eksempel at hackere tok kontroll over Teslas nettskykonto for å utvinne Bitcoin.

Blockchain kan bli tidenes IT-revolusjon, mener eksperter »

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.