FORBRUKERTEKNOLOGI

– PC-prisene vil fortsette å stige

Og salget vil fortsette å falle, ifølge Gartner.

Hand, men use laptops.
Hand, men use laptops. Foto: Colourbox/7123162
11. juli 2018 - 11:07

Markedsanalytikerne hos Gartner har nå kommet med en ny oppdatering angående det globale salget av PC-er, mobiler og nettbrett, og den indikerer at PC-salget – som lenge har gått ganske trått – vil fortsette å dale i overskuelig fremtid.

Ifølge Gartners beregninger vil PC-markedet samlet sett krympe med 1,2 prosent i inneværende år, fra 420 millioner enheter i 2017 til 415 millioner enheter i 2018. Selskapet tror deretter at dette tallet vi ligge temmelig stabilt de neste to årene. 

Økte priser

Årsaken til fortsatt tregt salg mener Gartner kommer av økte priser i PC-markedet, som igjen har sammenheng med svakere tilbud av DRAM. DRAM-produksjonen hindres fortsatt av manglende økning i produksjonen av wafere, sier analytikerne.

Unntaket fra denne nedgangen er imidlertid segmentet Gartner kaller «ultramobile» enheter, som omfatter bærbare PC-er og hybrider i høyere prisklasser. Selskapet sier dette segmentet vil oppleve en oppgang på hele 12 prosent i 2018, primært på grunn av økt etterspørsel etter slike enheter blant bedriftskunder.

Kanskje ikke helt overraskende er situasjonen en ganske annen når det gjelder mobiltelefoner. Ifølge Gartner vil mobilsalget gå opp med 1,4 prosent i 2018, fra 1,841 milliarder enheter til 1,867 milliarder. Mobilsalget har også vært i en bølgedal en stund, men som vi meldte allerede i mai har salget begynt å ta seg opp igjen – mye på grunn av sterk vekst for de kinesiske aktørene. 

Om man ser alle produktsegmenter under ett vil antallet enheter som selges i 2018 øke med cirka én prosent i 2018 sammenlignet med fjoråret, fra 2,261 milliarder enheter i 2017 til 2,283 milliarder i inneværende år. 

Les også: Her er Microsofts nye konkurrent til Apples iPad »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.