SENSUR

Populært Windows-program «bannlyst» i Kina

Kinesiske myndigheter har fått nok av protestene til Notepad++-utvikleren.

Notepad ++ er et populært program, men utviklerens politiske standpunkter har falt kinesiske myndigheter tungt for brystet.
Notepad ++ er et populært program, men utviklerens politiske standpunkter har falt kinesiske myndigheter tungt for brystet. By Francescost - Own work, CC BY-SA 3.0, https: //commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29282252
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. aug. 2020 - 18:00

Kinesiske myndigheter har stengt tilgangen til nedlastingssiden for tekstredigeringsprogrammet Notepad++. Dette skriver Techcrunch, etter at utvikleren selv –franske Don Ho, som har kinesisk bakgrunn – informerte om dette på Twitter i går.

Ifølge Techcrunch blokkeres ikke siden bare i den store, kinesiske brannmuren, men også direkte av flere kinesiske nettlesere.

Bakgrunnen for stengingen er at utvikleren bruker Notepad++ til å komme med politiske budskap i enkelte versjoner av programvaren, hvorav flere er kritikk av det kinesiske regimet. Tidligere har Notepad++ kommet i utgaver som «Free Uyghur Edition», «Tiananmen June Fourth Incident Edition» og «Je Suis Charlie Edition».

OpenAI har stadig planer på gang, og nå kan du snart kjøpe skreddersydde GPT-er fra en egen butikk.
Les også

OpenAI starter butikk: Snart kan du kjøpe dine egne snakkeroboter

Støtte til Hongkong

Det er nok den aller nyeste versjonen (7.8.9) som har fått begeret til å renne over hos det kinesiske sensurapparet. Den ble utgitt 16. juli og heter «Stand with Hong Kong Edition» som en protest mot den nye nasjonale sikkerhetslovgivningen som Kina har innført i Hongkong. 

Som nevnt er det bare nedlastingssiden som er utilgjengelig i Kina. Notepad++ kan i utgangspunktet brukes uten internettilgang, så det skal mye til for teknisk å hindre at programvaren brukes av kinesiske brukere.

Ikke alle er enige i at Don Ho bruker programvaren sin på denne måten. Det ble mange protester, blant annet i Github-profilen til programvaren, da Don Ho kom med «Free Uyghur Edition» i november i fjor. Mange av protestene var skrevet på kinesisk. 

Notepad++ er et populært og mye nedlastet verktøy, men budskapene til Don Ho hadde på ingen måte fått like mye oppmerksomhet dersom kinesiske myndigheter bare hadde ignorert dem. 

«Sora» lager særdeles realistiske videoer fra bare tekst. Dette er et skjermbilde fra en av videoene.
Les også

Open AI: Tør ikke lansere ny modell ennå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.