SENSUR

Populært Windows-program «bannlyst» i Kina

Kinesiske myndigheter har fått nok av protestene til Notepad++-utvikleren.

Notepad ++ er et populært program, men utviklerens politiske standpunkter har falt kinesiske myndigheter tungt for brystet.
Notepad ++ er et populært program, men utviklerens politiske standpunkter har falt kinesiske myndigheter tungt for brystet. By Francescost - Own work, CC BY-SA 3.0, https: //commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29282252
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. aug. 2020 - 18:00

Kinesiske myndigheter har stengt tilgangen til nedlastingssiden for tekstredigeringsprogrammet Notepad++. Dette skriver Techcrunch, etter at utvikleren selv –franske Don Ho, som har kinesisk bakgrunn – informerte om dette på Twitter i går.

Ifølge Techcrunch blokkeres ikke siden bare i den store, kinesiske brannmuren, men også direkte av flere kinesiske nettlesere.

Bakgrunnen for stengingen er at utvikleren bruker Notepad++ til å komme med politiske budskap i enkelte versjoner av programvaren, hvorav flere er kritikk av det kinesiske regimet. Tidligere har Notepad++ kommet i utgaver som «Free Uyghur Edition», «Tiananmen June Fourth Incident Edition» og «Je Suis Charlie Edition».

Open AI ser ut til å gå etter Googles kjernevirksomhet med en kommende søkefunksjon.
Les også

Medier: Open AI tar opp kampen med Google

Støtte til Hongkong

Det er nok den aller nyeste versjonen (7.8.9) som har fått begeret til å renne over hos det kinesiske sensurapparet. Den ble utgitt 16. juli og heter «Stand with Hong Kong Edition» som en protest mot den nye nasjonale sikkerhetslovgivningen som Kina har innført i Hongkong. 

Som nevnt er det bare nedlastingssiden som er utilgjengelig i Kina. Notepad++ kan i utgangspunktet brukes uten internettilgang, så det skal mye til for teknisk å hindre at programvaren brukes av kinesiske brukere.

Ikke alle er enige i at Don Ho bruker programvaren sin på denne måten. Det ble mange protester, blant annet i Github-profilen til programvaren, da Don Ho kom med «Free Uyghur Edition» i november i fjor. Mange av protestene var skrevet på kinesisk. 

Notepad++ er et populært og mye nedlastet verktøy, men budskapene til Don Ho hadde på ingen måte fått like mye oppmerksomhet dersom kinesiske myndigheter bare hadde ignorert dem. 

Apple-sjef Tim Cook delte selv reklamefilmen for den nye Ipad Pro, som mange kunstnere reagerte sterkt på.
Les også

Knuste instrumenter i Ipad-annonse – nå ber Apple om unnskyldning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.