DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Prestisjeprosjekt avsluttet etter 11 år: – Ser ut som 100 millioner er brukt uten å gi resultater

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix
5. mai 2020 - 20:00

Etter nær 11 år og rundt 100 millioner kroner er nå prestisjeprosjektet Prüm/Omnia-skrinlagt. Det skjer mot faglige råd fra Kripos, Politiets IKT-tjenester og leverandør Palantir, skriver Politiforum.

Prosjektet skulle gi norsk politi bedre verktøy i kampen mot terror og alvorlig kriminalitet. Datasystemet som skulle utvikles skulle gi politiet mulighet til å utveksle biometriske data med 20 EU-land.

Supervåpen

Da digi.no omtalte dataverktøyet i november 2017 omtalte vi det som et «supervåpen» i arbeidet for å bekjempe kriminalitet.

Gotham-programvaren, som i Norge ble omdøpt Omnia, leveres av amerikanske Palantir Technologies, og er et moderne verktøy for stordataanalyse.

Omnia ville blant annet gitt norsk politi mulighet til å søke i 275 millioner fingeravtrykk.

I et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland (H), ber leder av justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), i midten av april om en avklaring på hva de 100 millionene er brukt til.

Skulle vært ferdig i 2012

«Det kan se ut til at summen på 100 millioner er brukt på et prosjekt som foreløpig ikke har gitt noen resultater.», oppsummerer hun i spørsmålet.

Prosjektet skulle egentlig stå klart i 2012, men ikke før i 2016 klarte Politidirektoratet (POD) å inngå avtale med den omstridte amerikanske IT-kjempen Palantir, skriver Politiforum.

Da avtalen var signert, var planen å ha et fungerende system klart allerede i 2018.

Men prosjektet ble aldri ferdig.

Fagmiljøer hos Kripos rettet sterk kritikk mot PODs prosjektstyring og målsetting for prosjektet. Det ble så tatt omfattende grep, og prosjektledelsen ble byttet ut.

Tekna-president Elisabet Haugsbø forteller at tillitsvalgte har tatt opp at politiet ikke prioriterer nødvendig sivil IT-kompetanse. Her under årets NHO-konferanse i Oslo spektrum.
Les også

Fikk slakt av Riksrevisjonen: Fortsatt bekymret for IT-tilstanden i politiet

Fått betalt

Likevel ble prosjektet skrinlagt den 7. februar i år. Selv om ikke alle kriterier i prosjektbeskrivelsen er oppfylt, har POD akseptert Omnia-prosjektet som levert fra Palantirs side, skriver Politiforum.

«Løsningen ble formelt akseptert i henhold til politiets kravspesifikasjon i desember 2019, og markerte avslutningen for prosjektet. Prosjektet har også levert ny funksjonalitet til politiets fagsystemer for fingeravtrykk, DNA, kjøretøy og førerkort», svarer Mæland Ap-politikeren.

Justisministeren erkjenner videre at prosjektet har overskredet opprinnelige tids- og budsjettrammer.

«Dette er uheldig, og skyldes primært at kompleksiteten i arbeidet ble undervurdert», skriver hun videre, ifølge Politiforum.

Slik ser Space Norway for seg at ASBM-satelittene deres vil folde seg ut i bane over nordområdene når de skytes opp. Etter at Space X'Falcon 9-raketter har fått flyforbud er det imidlertid uklart når oppskytingen skjer.
Les også

«Norges største romprosjekt» utsatt på ubestemt tid etter raketthavari

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.