Rapport: Datasentre kan gi hundrevis av jobber

Etablering av nye datasentre i Norge kan skape flere hundre arbeidsplasser og milliardverdier, ifølge en ny rapport.

Ifølge rapporten kan datasentre skape milliardverdier og mange arbeidsplasser. Illustrasjonsfoto:
Ifølge rapporten kan datasentre skape milliardverdier og mange arbeidsplasser. Illustrasjonsfoto: (Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX)

Etablering av nye datasentre i Norge kan skape flere hundre arbeidsplasser og milliardverdier, ifølge en ny rapport.

Menon Economics har laget rapporten om de mulige ringvirkningene dersom Norge klarer å lokke til seg store sentre for datalagring, slik både Belgia og Sverige har gjort, skriver Dagens Næringsliv. Utgangspunktet for analysen er at det bygges såkalte hyperscale datasentre i tre trinn over ti år.

«Vi har estimert at et datasenter vil bidra til sysselsetting av over 6.800 årsverk over analyseperioden på 12 år og over 450 årsverk i året når datasenteret er i full drift. I tillegg vil verdiskaping på over 5,2 milliarder kroner kunne knyttes til datasenteretableringen over analyseperioden, med omtrent 320 millioner kroner i årlige effekter etter dette», heter det i rapporten.

– Tallene stemmer godt med våre analyser, sier Bjørn Holsen, som er direktør for forretningsutvikling i Statkraft. Han sier selskapet jobber med å utvikle prosjekter som kan tiltrekke seg de internasjonale gigantene og har inngått intensjonsavtale om to store tomter til formålet i Skien og Sandefjord.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen