OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Rapport: Windows 10 og 11 kan ikke lenger lastes ned i Russland

Får beskjed om at filene ikke finnes.

Nedlasting og installasjon av Windows 10 og Windows 11 kan ha blitt blokkert i Russland.
Nedlasting og installasjon av Windows 10 og Windows 11 kan ha blitt blokkert i Russland. Illustrasjon: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juni 2022 - 10:45

Det russiske nyhetsbyrået TASS opplyste på søndag i en melding på Telegram at det ikke lenger er mulig å laste ned og installere Windows 10 eller Windows 11 fra Microsoft ved hjelp av for eksempel selskapets Media Creation Tool. Alle direkte forsøk ender i en 404-feil.

Dersom det samme gjøres via VPN-forbindelse til utlandet, lykkes nedlastingen. 

Blokkert av Microsoft?

Mye tyder derfor på at Microsoft har stengt muligheten for slik nedlasting, kanskje som en konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina. Selskapet skal ikke ha uttalt seg om nyheten, heller ikke til Bleeping Computer, som omtalte den mandag.

En rekke personer lokalisert i eller med VPN-forbindelse til Russland har bekreftet at nedlastingen av Windows-avbildningene ikke fungerer i landet, enten til Bleeping Computer eller på sosiale medier som Twitter

Selskapet stengte mye av virksomheten sin i Russland allerede i mars. Dette berørte først og fremst nye salg, mens support av eksisterende kunder skulle opprettholdes. Dermed er det lite sannsynlig at selskapet vil stenge tjenester som Windows Update for russiske brukere.

I begynnelsen av juni ble det kjent at selskapet ville si opp mer enn 400 personer ved det russiske kontoret. 

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.