JUSS OG SAMFUNN

Regjeringen truer med å stoppe IT-millioner til kommunene

KS krever rabatt for å bruke digital postkasse.

IT-minister Sanner & co. truer med å holde tilbake millionstøtte til IT-prosjekter hvis ikke KommIT sørger for at innbyggerne får kommunal post i den statlige digitale postkassen.
IT-minister Sanner & co. truer med å holde tilbake millionstøtte til IT-prosjekter hvis ikke KommIT sørger for at innbyggerne får kommunal post i den statlige digitale postkassen. Bilde: Colourbox
6. juli 2015 - 07:28

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) truer med å holde tilbake millioner av kroner i prosjektstøtte til KommIT.

Årsaken er at kommunenes IT-organisasjon ikke har fulgt opp kravet om tilpasning mellom de digitale meldingssystemene SvarUT og Digital postkasse.

Les også: Skjebnen til KommIT er utsatt

Stiller krav

KS har et eget program kalt KommIT for å samkjøre IT-arbeidet i kommunene.

KMD bidrar med støtte til prosjekter hvert år, og for 2015 er det snakk om 10 millioner kroner.

Men nå stiller departementet konkrete krav for at alle pengene skal bli overført.

– For alle prosjektene er det en forutsetning at det ikke utvikles parallelle løsninger for kommune og stat. Der hvor det er nasjonale løsninger som kommunene har behov for tilgang til, eller som krever integrasjon med kommunale løsninger, forutsetter vi at KS/KommIT bidrar til samhandling og samordning på tvers, skriver KMD i et brev som digi.no har fått tilgang til.

Så du denne? Her er offentlige IT-prosjekter som funker

Uten innhold

Spesielt legger departementet vekt på KommITs meldingsløsning SvarUT og hvordan den er koblet med statens Digital postkasse.

Her er det utviklet nettopp to parallelle løsninger, som KMD sier man vil unngå.

Og IT-minister Jan Tore Sanners folk krever at brev fra kommunene til innbyggerne videresendes til Digital postkasse, ellers vil det bli holdt tilbake penger.

Problemstillingen er at innbyggerne i dag kun får et varsel i sin digitale postkasse, med lenker til de relevante elektroniske brevene.

Selve brevene er lagt i et mellomlager som Bergen kommune håndterer for alle kommunene.

Les også: Grundig og godt om IKT-koordinering i kommunene

Kommunene kom først

Forhistorien her er at Bergen kom på banen med SvarUT i god tid før IT-direktoratet Difi fikk utviklet sin digitale postkasse med de private leverandørene E-boks og Digipost.

Det ble etablert et samarbeid med Altinn, som har en meldingsboks som de aller fleste innbyggere allerede bruker.

I første rekke er det Skatteetaten som sender selvangivelsen i denne kanalen. Og Altinns meldingsboks er statens elektroniske kanal med bedriftene.

Les også: E-boks er endelig i boks

Samkjøring

KMD understreker at innbyggerne skal forholde seg til kun én digial postkasse, og det er statens løsning. Da er det en forutsetning at alle originalbrevene sendes dit, slik at folk har all dokumentasjon samlet ett sted - enten de har valgt E-boks eller Digipost.

Kravet ble stilt allerede i fjor, og nå øker staten trykket:

– Det er viktig at SvarUt henger sammen med Difis arbeid med løsning for sikker digital postkasse. Vi viser til forutsetningen for tilsagnet i 2014 om at SvarUT skal sende dokumenter til digital postkasse. Vilkåret for 2014 på dette punktet anses ikke å være oppfylt, i strid med tidligere rapportering. Departementet fastholder derfor denne forutsetningen for tilsagnet i 2015. Midler for 2015 kan ikke påregnes å bli utbetalt fullt ut dersom dette vilkåret ikke oppfylles i år, skriver KMD i brevet som digi.no sitter med.

Les også: Staten er for slapp med å styre IT-prosjektene

Forhandler om pris

KS er i dialog med Difi og KMD, og holdningen er at dette skal la seg løse.

Men det vil ta litt tid. Blant annet vil KS unngå at en overgang koster for mye.

– Teknisk er det ikke vanskelig å sende brev i stedet for lenker. Derimot kan det bli dyrt for en del kommuner. Hvis for eksempel en byggesak med tegninger og andre vedlegg skal sendes i sin helhet, har Difi en prismodell som gir økte kostnader, sier spesialrådgiver Anne Mette Dørum ved digitaliseringsavdelingen i KS.

– Så her snakker vi om forhandlinger om priskutt?

– Vi må finne en løsning som gjør at kommunene ikke påføres kostnader som de ikke var forberedt på, sier Dørum til digi.no

– Hvor sannsynlig er det at staten holder tilbake pengestøtte?

– De blir ikke holdt tilbake. Det er mer en trussel om det, hvis vi ikke blir enige om en løsning. Det er vi ikke redde for, etter som vi har et konstruktivt samarbeid og alle er innstilt på å finne en løsning, sier spesialrådgiveren.

Les også: Usikkert om regjeringen setter mer makt bak IT-politikken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra