Russland-forlik tvangsåpner Android

Google godtar at innmaten byttes ut. Må også tilby nettleservalg, og boten de er ilagt tidligere må også betales.

Alexei Dotsenko, deputy head of Russian anti-monopoly watchdog FAS, speaks during a news conference, dedicated to the case of FAS and Alphabet Inc's Google over the Android operating system, in Moscow, Russia, April 17, 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin
Alexei Dotsenko, deputy head of Russian anti-monopoly watchdog FAS, speaks during a news conference, dedicated to the case of FAS and Alphabet Inc's Google over the Android operating system, in Moscow, Russia, April 17, 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin (Bilde: SERGEI KARPUKHIN)

Google godtar at innmaten byttes ut. Må også tilby nettleservalg, og boten de er ilagt tidligere må også betales.

De var allerede dømt for brudd på russiske konkurranselover og i fjor sommer ble dommen rettskraftig etter tap også i en ankedomstol.

Forliket som ble meddelt i går betyr at Google gir fra seg retten til selv å bestemme hvordan Android skal distribueres på utstyr i landet.

Mister eksklusiviteten

Google må heretter godta at tredjeparts apper og tjenester blir forhåndsinstallert, altså alternativer til eksempelvis Google Play eller Googles egen søkemotor på enheter i det russiske markedet.

Dessuten mister de eksklusivitet knyttet til plassering av egne apper på Android-baserte enheters hjemskjerm.

På Android-enheter som allerede er solgt og i bruk i Russland, må Google dessuten nå implementere et «nettleservalg» der brukerne kan velge alternativer til Google Chrome.

Vel tilbyr Google operativsystemet gratis og i åpen kildekode, men lisensbetingelsene har stilt en rekke slike krav til elektronikkprodusentene. Dette har frem til nå vært en del av pakken, slik at Google kan sluse brukere til selskapets reklamefinansierte tjenester.

Hodepinen i Russland er ikke den eneste for Google. EU-kommisjonen startet selv en formell og lignende antitrust-etterforskning knyttet til Android for to år siden. Den saken er ennå ikke avgjort.

Google i samarbeid med Yandex

Det var Googles russiske rival Yandex som klaget den amerikanske IT-giganten inn for russiske konkurransemyndigheter. Yandex står sterkt i Russland og har nærmest med kirurgisk presisjon kopiert en mengde av Google tjenester.

Reuters melder samtidig at Google har valgt å inngå en kommersiell avtale med Yandex, som går på at sistnevnte skal få promotere sine søketjenester i Chrome-nettleseren.

Gårsdagens forlik forandrer ikke det faktum at Google tidligere er ilagt bot på 439 millioner rubler for brudd på russisk konkurranselov, tilsvarende drøyt 67 millioner kroner.

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)
Til toppen