BEDRIFTSTEKNOLOGI

Så populær ble Windows 8

Siste måling før Windows 10 lanseres.

Windows 10 slippes 29. juli, og Windows 8-andelen kommer nok til å rase deretter.
Windows 10 slippes 29. juli, og Windows 8-andelen kommer nok til å rase deretter. Bilde: Microsoft
2. juli 2015 - 09:59

Om litt under en måned slippes Windows 10, og Microsoft er fast bestemt for at de aller fleste brukere av Windows 7 og 8 skal oppgradere til det nye systemet. Dermed er det gratis, og man blir til og med minnet på den nært forestående oppdateringen via et ikon på skjermen. 

Dermed er juni den siste fulle måneden med Windows 8 som flaggskip, og den ferskeste oversikten til analysebyrået NetMarketShare er dermed interessant lesning.

Dette mister du med Windows 10.

De to hovedversjonene av Windows 8 - 8 og 8.1 - har til sammen litt over 16 prosent av det globale  markedet for operativsystemer i juni. Av dette har den mer moderne 8.1-versjonen noe over 13 prosent, mens gamle Windows 8 fortsatt har 2,9 prosent. 

Dette er med andre ord den høyeste andelen Windows 8-familien kommer noensinne til å ha, fra 29. juli kommer andelen til å gå nedover. Windows 8 har lenge vært ansett for å være et noe mislykket produkt, og det er dermed essensielt for Microsoft å få flest mulig brukere til å oppgradere så fort som mulig.

Windows 7 dominerer

Fem år gamle Windows 7 har fremdeles 61 prosent av markedet, til tross for at såkalt «mainstream»-støtte for operativsystemet ble avsluttet tidligere i år. Det er nokså kjent at bedrifter flest aldri oppgraderte fra Windows 7 til 8, og at det er stort sett private brukere som sitter på 8-plattformen. Disse vil antakeligvis også være ganske raske med å oppgradere. Det er samtidig et viktig poeng at gratis oppgradering til Windows 10 ikke gjelder for mange bedrifter som har Enterprise-lisens.

Slik fungerer gratis-oppgraderingen til Windows 10.

Det er oppsiktsvekkende at Windows XP, et operativsystem lansert i 2001, har den dag i dag nesten tolv prosent av markedet. Det er bare litt lavere enn Windows 8. 

Interessant nok forteller målingene til NetMarketShare at Windows 10 har en markedsandel på 0,16 prosent i juni 2015. Det blir helt klart spennende å følge med på veksten i månedene fremover - Microsofts mål er en milliard installasjoner i løpet av et par år. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.