SAMSUNG

Samsung viste frem skjerm som kan rulles ut til fem ganger den opprinnelige størrelsen

Satser tungt på bøyelig skjermteknologi i ulike varianter.

Rollable Flex er navnet på et skjermkonsept som kanskje snart dukker opp i butikkhyllene.
Rollable Flex er navnet på et skjermkonsept som kanskje snart dukker opp i butikkhyllene. Foto: Samsung
31. mai 2023 - 10:08

Skjermer som kan rulles og bøyes  har ikke akkurat tatt verden med storm, men en rekke produsenter fortsetter å satse på teknologien og vise frem nye produkter. Blant disse er Samsung, som nylig viste frem et knippe nye, spenstige produkter.

Den sørkoreanske elektronikkgiganten benyttet den nylig avholdte SID-konferansen (Society for Information Display) i Los Angeles til å demonstrere sine seneste innovasjoner innen fleksibel skjermteknologi.

Rulles ut til fem ganger størrelsen

En av prototypene selskapet viste frem på arrangementet, var et skjermkonsept Samsung har kalt «Rollable Flex» – en skjerm som kan rulles ut til hel fem ganger den opprinnelige størrelsen. Dette har ikke blitt oppnådd tidligere, ifølge selskapet. 

– I motsetning til tradisjonelle bøyelige eller «glibare» produkter som tilbyr 2-3 ganger større skjermstørrelse i utfoldet tilstand, utvider Rollable Flex seg over fem ganger og strekker seg fra 49 millimeter til 254,4 millimeter, sier Samsung.

Selskapet opplyser at dette oppnås ved å rulle skjermen rundt en sylinderformet aksel, og i dette tilfellet har man klart å krympe diameteren til akselen helt ned til bare 26 millimeter – som inkluderer den sammenrullede skjermen.

I utfoldet tilstand har skjermen en diagonal størrelse på 12,4 tommer, og oppløsningen er på 1200 x 1920 piksler. Samsung selv mener produktet representerer et teknologisk gjennombrudd som nå gjør det mulig å lage bærbare skjermer som tidligere ikke var mulige. 

Den nye skjermen fra Samsung er noe utenom det vanlige, ved at den kan rulles ut til fem ganger størrelsen. <i>Foto: Samsung</i>
Den nye skjermen fra Samsung er noe utenom det vanlige, ved at den kan rulles ut til fem ganger størrelsen. Foto: Samsung

Ikke helt nytt

Vi har riktignok sett rullbare skjermer før, i ulike varianter. Konkurrenten LG har for eksempel vist frem en TV som kan rulles ut, men i en prisklasse som gjør den utilgjengelig for de fleste. 

I tillegg har teknologien også ankommet mobiltelefoner. Motorola avduket nylig sin nye mobilmodell Rizr (krever betaling), som har en skjerm som kan rulles ut og på den måten øke skjermarealet med halvannen tomme. TCL har demonstrert en mobilprototyp som kan både rulls og bøyes, som Engadget har skrevet om, og det samme har Samsung selv – med en modell døpt Hybrid Flex

Samsung hadde også et par andre bøyelige konseptet i ermet under SID-arrangementet. Flex In & Out er navnet på et produkt som kan bøyes både innover og utover i en 360-graders vinkel. Produktet skiller seg dermed fra en del andre bøyelige konsepter, som ofte benytter en ekstra skjerm på utsiden når produktet er foldet sammen.

Akkurat når vi får se Samsungs nye konsepter på hyllene i butikken, og til hvilken pris, er uvisst, og foreløpig dreier det seg altså kun om prototyper.

Hybrid Flex er navnet på en ny prototype fra Samsung som kan både bøyes og rulles.
Les også

Glem bøyelige skjermer: Samsung satser på «rullbar» teknologi med unik mobil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.