JUSS OG SAMFUNN

Senatet kom ikke i mål med ny overvåkingslov

Kritiseres av Det hvite hus for handlingslammelse.

Capitol Place 1 i Washington DC, der senatet holder til.
Capitol Place 1 i Washington DC, der senatet holder til. Bilde: Harry Keely
1. juni 2015 - 07:51

Washington (NTB-AFP-Reuters): Det hvite hus er svært kritisk til Senatet etter at det ikke kom til enighet om lovreformen som gir etterretningsvesenet myndighet til å overvåke USAs befolkning.

Sentrale deler av antiterrorloven Patriot Act, som blant annet lar National Security Agency (NSA) samle inn telefondata i stor skala, løper ut ved midnatt natt til mandag, klokken 6 norsk tid.

Bakgrunn: Vedtok å stramme inn deler av NSAs uhemmede datafangst 

«Freedom Act»

Kort tid før fristen ble det klart at Senatets medlemmer ikke ble enige, selv om 77 av de 94 frammøtte representantene stemte for at kammeret kan starte samtaler rundt den nye lovreformen «Freedom Act».

– Senatet tok et viktig, men sent, steg framover i kveld, sa Det hvite hus' talsmann Josh Earnest, som samtidig var svært kritisk til at Senatet ikke fikk lovreformen «over målstreken».

– Vi oppfordrer Senatet til å sikre at dette uansvarlige opphøret av loven blir så kort som mulig. I en sak så kritisk som vår nasjonale sikkerhet, må de enkelte senatorene legge sine partiske motivasjoner til side og handle raskt. Det fortjener det amerikanske folk, sa Earnest.

Les også: Kongressen begrenser NSAs innsamling av telefondata 

Paul nektet

Freedom Act er fra før godkjent av Representantenes hus. Målet med lovpakken er å innskrenke NSAs adgang til telefonovervåking, samtidig som man skal kunne overvåke mistenkte terrorister, ha kontroll på mistenkte som ikke har noen forbindelse til spesifikke terrorgrupper og gjøre det lettere å beslaglegge personlige- og forretningsdokumenter fra mistenkte og deres samarbeidspartnere.

Senatet samlet seg til en sjelden søndagssesjon i håp om å oppnå enighet om den nye loven, men etter mange timers forhandlinger satte senator Rand Paul, som er republikansk presidentkandidat i 2016, foten ned for et nytt forslag.

– Patriot Act utløper i kveld, slo Paul fast.

Man-in-the-middle: NSA planla å kapre Google Play-trafikken 

Kritisk Obama

Demokratene med president Barack Obama i spissen støtter den nye loven og ville helst sett at den kom på plass før den gamle utløp ved midnatt natt til mandag.

– Jeg ønsker ikke at vi kommer i en situasjon der vi i en periode er i mørket og får et problem der vi kunne ha avverget et terrorangrep, men ikke gjorde det på grunn av Senatets handlingslammelse, sa Obama fredag.

På republikansk side er haukene imot loven fordi de ikke vil ha noen innskrenking av overvåkingen, mens liberalistene er imot overvåking generelt på grunn av en grunnleggende skepsis til staten. (©NTB)

Les mer: – Tyskland hjalp USA å spionere på EU og Frankrike 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.