BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal det være litt nanorør-basert minne?

Lynraskt flashminne-alternativ snart klar for masseproduksjon.

Nanteros NRAM er basert på karbon-nanorør og har mange fordelaktige egenskaper, sammenlignet med dagens flashminne. Nå skal teknologien masseproduseres.
Nanteros NRAM er basert på karbon-nanorør og har mange fordelaktige egenskaper, sammenlignet med dagens flashminne. Nå skal teknologien masseproduseres. Bilde: Nantero
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2015 - 12:34

De fleste i Norge, og i alle fall blant digi.nos lesere, har i løpet av de siste 10-15 årene stiftet bekjentskap med flashminne. Dette brukes til relativt langvarig lagring av data i minnekort, SSD-er og i enheter som smartmobiler og nettbrett.

Samtidig foregår det et kappløp om å komme først på massemarkedet med lagringsteknologier som har langt bedre egenskaper. En rekke alternativer har blitt presentert, men felles for de fleste av dem er at det fortsatt gjenstår forskning og utvikling før de er klare for markedsføring.

NRAM

Men nå kan det ha skjedd noe. I går kunngjorde nemlig Nantero, et selskap som siden 2001 har jobbet for å finpusse lagringsteknologien NRAM (Non-volatile Random Access Memory), at selskapets NRAM-teknologi er klar for en ny fase på vei mot kommersialisering.

Les mer: Utfordrer Opticom med nanorør-minne

NRAM tar i bruk store mengder karbonbaserte nanorør for å lagre dataene. I likhet med flashminne er NRAM ikke-flyktig. Det vil si at dataene ikke forsvinner selv om man skrur av spenningen.

Ifølge Nantero skal NRAM også være like raskt som DRAM, som brukes som systemminne i datamaskiner og mange andre enheter. Det skal heller ikke påvirkes av ytre krefter som kulde, stråling, magnetisme eller vibrasjoner, og kan tåle temperaturer på opptil 300 grader Celsius.

Magnetisk: – Nå skal DRAM erstattes 

Skalerbart

Teknologien skal også være skalerbar ned til under 5 nanometer og kunne produseres i eksisterende halvlederfabrikker med CMOS-prosess. Det loves svært høye lagringskapasiteter og svært lavt energiforbruk ved lesing og skriving. Flere detaljer er oppgitt i videoen nedenfor.

Ifølge Nantero er flere fabrikker i flere land nå klare til å starte produksjonen. Samtidig har Nantero hentet inn 31,5 millioner dollar gjennom en ny finansieringsrunde. Dette gjør selskapet forberedt til å innlede neste fase.

Innen et par år: Real fartsøkning for SSD 

Klare for neste fase

– Teknologien vår er allerede under utvikling i dag ved flere produksjonsanlegg i verdensklasse, og vi har mer enn et dusin store bedriftspartnere som aktivt jobber med NRAM, sier Greg Schmergel, toppsjef og medgründer i Nantero, i en pressemelding. Selskapet skal ikke selge NRAM-produkter selv, men lisensierer ut teknologien.

– Vi er glade for å begynne den neste kommersialiseringsfasen som vil bringe Nanteros NRAM over i masseproduksjon og endre løpet for elektronikk-innovasjon i flere tiår framover, sier Schmergel.

Noe helt nytt: – Åpner døren for spinnbaserte datamaskiner 

Konkurransen

Spørsmålet er likevel om NRAM kommer først. Teknologier som RRAM, MRAM, FeTRAM og faseskiftminne (PCM) konkurrerer alle om å erstatte flashminne. På den annen side har det gjennom det siste tiåret kommet mange løfter om gjennombrudd, uten at teknologiene så langt har blitt modne nok eller kunne produseres med tilstrekkelig lav pris.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Les også: Nytt skritt mot optiske datamaskiner 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.