IT-NORGE

Skandinavias sikreste datasenter

Sertifikatet i boks mandag kveld.

 Den ferske Tier III-sertifiseringen innebærer at Green Mountain er Skandinavias sikreste datsenter i sitt slag. Det innebærer dokumentert driftssikkerhet med evne til å kjøre planlagt vedlikehold uten at det påvirker driften av anlegget.
Den ferske Tier III-sertifiseringen innebærer at Green Mountain er Skandinavias sikreste datsenter i sitt slag. Det innebærer dokumentert driftssikkerhet med evne til å kjøre planlagt vedlikehold uten at det påvirker driften av anlegget. Bilde: Espen Zachariassen
21. apr. 2015 - 09:51

Mandag kveld mottok Green Mountain Data Center sertifiseringen på at det er godkjent som datasenter i klassen "Tier III".

Fjellanlegget på Rennesøy nord for Stavanger er dermed det første samlokaliseringssenteret i Skandinavia som får en slik godkjenning.

Sertifiseringen ble gitt av Uptime Institute mandag kveld.

I praksis betyr det et datasenter med eksterne kunder der anleggets infrastruktur skal tåle en trøkk, mot både strømforsyning, fiberlinjer og kontrollsystem.

Les mer: Starten på en ny industri

Uten stopp

Det fremste kravet er at det skal kunne kjøres planlagt vedlikehold mens senteret er i drift - uten fare for at noe stopper opp.

Green Mountain er også "på nippet" til å være klarert for høyeste nivå, "Tier IV".

Det innebærer at datasenterets infrastruktur må være såkalt feil-tolerant: Driften skal ikke gå i kne selv om sentrale elementer stopper opp på grunn av tekniske eller menneskelige feil. Løsningen på det er backup-utstyr som tar over hvis primærkilden svikter.

Her mangler Green Mountain en backup i form av et ekstra sett med generatorer i tillegg til de som er installert.

Ikke på skinner

– Hva slags konkurransefortrinn kan sertifiseringen innebære?

– Dette påvirker etterspørselen, for kunder og potensielle kunder har bedt om dokumentasjon på nivået for driftssikkerhet, sier administrerende direktør Knut Molaug hos Green Mountain til digi.no.

Han innrømmer at det ikke gikk helt på skinner underveis.

– Nei, vi måtte gjøre tilpasninger i løpet av denne prosessen, for at senteret skulle bli godkjent.

– Hvor var det ting sviktet da ekspertene saumfarte fjellanlegget?

– Det var ikke ting som sviktet, men snarere en del justeringer som måtte gjøres. På hvilke områder vil jeg ikke oppgi av hensyn til sikkerhetspolicyen ved datasenteret, svarer Molaug.

Green Mountain Data Centre, Rennesøy, Rogaland.
Adm. dir. Knut Molaug og Green Mountain Data Centre er først i Skandinavia med Tier III-sertifisering. Bilde: Espen Zachariassen

Sjekket med lupe

Og en saumfaring var det.

Uptime Institute har gjennomført en detaljert analyse av hver minste lille enhet i hele anlegget.

– Alt ble gjennomgått med lupe for å undersøke muligheter for at feilsituasjoner og kombinasjoner av feil skal kunne oppstå. Deretter er det etablert en rekke testscenarier, og det er gjennomført svært grundig testing av hele infrastrukturen i forsøk på å røyke ut eller oppdage mulige svakheter, beskriver Green Mountain i en pressemelding som ble offentliggjort mandag morgen.

– Det er bare å innrømme at det har vært langt mer utfordrende og krevende å fullføre enn vi hadde forventet, sier Molaug.

Settes bort

Stadig flere virksomheter ber om dokumentert kvalitetsnivå, ifølge undersøkelser som Uptime Institutes gjennomfører hvert år.

– De siste tre årenes undersøkelser viser en tydelig trend der bedrifter setter bort datasenteraktiviteten til en tredjepart. Deres største bekymring er nedetid, etterfulgt av sikkerhet. Derfor ønsker de dokumenterte sertifiseringer, sier markedsdirektør Phil Collerton hos Uptime Institute til digi.no.

Med sitt sertifikat kan Green Mountain skilte med en opptid på 99,982 prosent.

Det innebærer at senteret kan tillate seg drøyt halvannen time stopp i året.

Evry er på gang

Rennesøy blir imidlertid ikke lenge alene i Skandinavia eller Norge.

Evry er allerede i gang med sin prosess hos Uptime for å få sertifisering av sine datasentre på Fet og Gjøvik som Tier III.

– Og vi satser på å sertifisere deler av det nye anlegget på Fet for Tier IV hvis det kommer forespørsler fra kunder, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman.

Les også: Her er Evrys nye digitale festning

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.