MACOS

Skifter ut det flere tiår gamle filsystemet i iOS med et nytt

Det nye er lagd for flashminne og ikke disketter.

iPhone og andre iOS-enheter er de første til å ta i bruk Apples nye filsystem, APFS.
iPhone og andre iOS-enheter er de første til å ta i bruk Apples nye filsystem, APFS. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mars 2017 - 14:27

Apple kom i går med den offisielle 10.3-versjonen av operativsystemet iOS, som benyttes av blant annet iPhone og iPad. I utgangspunktet dreier det seg om en mindre oppdatering, hvor de fleste av nyhetene og forbedringene er relativt små

Nesten 32 år

Men det er et stort unntak fra dette. Med iOS 10.3 ruller Apple nå ut selskapets nye filsystem, APFS (Apple File System). Dette erstatter HFS+ som kom i 1998. Men HFS+ er bare en modernisering av HFS (Hierarchical File System) fra 1985. Mange av de grunnleggende egenskapene er valgt på en tid da disketter var vanlig og flashminne nærmest uhørt, samtidig som filstørrelsene ofte var begrenset til kilobytes i stedet for mega- eller gigabytes. 

APFS er lagd for å brukes sammen med alle operativsystemene til Apple, fra WatchOS til MacOS. Det er spesielt optimalisert for å brukes på SSD-er og andre flashminnebaserte lagringsenheter. En eksperimentell utgave har vært tilgjengelig for testing siden i fjor høst i MacOS 10.12 Sierra, men det er i iOS at filsystemet for første gang tas offisielt i bruk. 

Les også: Slik kjører du OS X under Windows eller Linux. Men Apple liker neppe dette (Digi Ekstra)

64-bits

Det nye filsystemet tar i bruk 64-bits blokkadresser, dobbelt så lange adresser som HFS+. Dette gjør at filsystemet kan romme mange flere filer enn forgjengeren, men også mye større filer. 

APFS har innebygd støtte for fulldiskkryptering. Det skal ta en i bruk en ny «copy-on-write»-teknikk for metadata som skal beskytte endringer i filsystemet mot krasj. Ifølge Apple er dette mer effektiv enn tradisjonell journalføring av endringene.

Kloner er en annen nyhet. Når man lager en kopi av en fil eller en mappe, vil denne i utgangspunktet peke til originale blokkene på lagringsenheten. Kopien vil dermed ikke oppta noe ekstra plass på lagringsenheten, omtrent som lenker.

Dersom dataene endres i én av filene, vil endringene bli lagret i nye blokker, mens blokker hvor dataene ikke har blitt endret, fortsatt vil være delt mellom de to filene. Men det er lite trolig at iOS-brukerne vil merke mye til dette.

Delt lagringsplass

APFS har også støtte for «Space Sharing», som gjør at flere filsystemet kan dele den samme plassen på den underliggende, fysiske lagringsplassen. Det betyr at størrelsen på hvert filsystem ikke behøver å oppta en fast mengde med fysisk lagringsplass, men vil kunne vokse eller krympe etter behov.

Det ryktes også at APFS skal være noe raskere enn forgjengeren og dessuten beslaglegge en noe mindre andel av den fysiske plassen, slik at litt mer blir tilgjengelig for brukerne. Men det er ikke noe Apple har vektlagt i selskapets beskrivelser av operativsystemet.

Flere detaljer om APFS finnes på denne siden hos Apple. En virkelig grundig gjennomgang, riktignok fra i fjor sommer, er tilgjengelig her.

Det anbefales for øvrig at man tar en sikkerhetskopi av innholdet på enheten før man oppgradere til iOS 10.3, siden en endring av filsystemet kan gå galt.

Leste du denne? Slik fant vi ut at Microsoft-ledelsen bruker iPhone

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.