SIKKERHET

– Skjult kryptograving har tidoblet seg på ett år

29. aug. 2018 - 07:11

Sikkerhetsselskapet Trend Micro har nettopp sluppet en fersk rapport som omhandler de største sikkerhetstruslene som har gjort seg gjeldende i det første halvåret av 2018.

Den aller største veksten i sikkerhetstrusler det siste året har ifølge Trend Micro skjedd innen den såkalte kryptogravingen – det å «kapre» PC-en til intetanende mennesker for å bruke PC-kraften deres til graving etter kryptovaluta i det skjulte.

Tidobling

I løpet av den første halvdelen av inneværende år registrerte sikkerhetsselskapet over 787.000 tilfeller av skjult kryptograving. I den samme perioden i fjor lå tallet på kun 74.500 tilfeller.

Det betyr med andre ord at økningen har vært på formidable 950 prosent siden første halvdel av 2017, som altså innebærer at antallet har nesten tidoblet seg. 

Antallet tilfeller av kryptograving er allerede nesten dobbelt så høyt hittil i år som i hele fjoråret sammenlagt. <i>Foto:  Trend Micro</i>
Antallet tilfeller av kryptograving er allerede nesten dobbelt så høyt hittil i år som i hele fjoråret sammenlagt. Foto:  Trend Micro

Om man sammenligner med den andre halvdelen av 2017, hvor det ble registrert 326.000 tilfeller av kryptograving, har økningen vært på 141 prosent hittil i år.

Tallene innebærer som man kan se at antallet tilfeller hittil i år allerede ligger nesten dobbelt så høyt som hele fjoråret sammenlagt.

Tregere vekst i utpressingsvare

Ifølge Trend Micro brukes en rekke metoder for å installere graveprogrammer, deriblant server-sårbarheter, skadevare som installerer seg gjennom annonser på Internett og sårbareheter i programmeringsspråket PHP.

Når det gjelder det mye omtalte fenomenet utpressingsvare fortsetter dette ifølge Trend Micro-rapporten å utgjøre en betydelig sikkerhetstrussel, men veksten skal være betydelig mindre enn før. Det ble registrert en vekst på kun tre prosent i forekomsten av utpressingsvare i første halvdel av 2018 sammenlignet med andre halvdel av 2017.

Om man sammenligner med første halvdel av 2017 har antallet tilfeller av utpressingsvare likevel nesten doblet seg, fra 196 000 til 380 000 i første halvdel i år.

For flere detaljer kan du lese hele rapporten til Trend Micro.

Les også: – Kryptovaluta kan gi Internett-kollaps »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.