JUSS OG SAMFUNN

Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Foto: Jan Haas / NTB scanpix
17. okt. 2019 - 13:07

En alenemor i en stor kommune på Østlandet vurderer ifølge NRK å flytte etter at barnefaren via appen Vigilo nylig fikk vite hvilken skole barnet går på.

For under én uke siden ble det kjent på NRK at Kripos er koblet inn etter at foreldre uten foreldreansvar, som ikke skulle få informasjon om barna, ble lagt til i skoleappen Vigilo i Bergen kommune.

Nå melder NRK om nytt avvik, denne gangen på Østlandet. For mer enn ti år siden ble barnefaren det gjelder dømt til besøksforbud, og mor og barn har bodd på hemmelig adresse siden da. Nå er det imidlertid gått over ti år siden hendelsen, så adressen er ikke sperret og besøksforbudet gjelder ikke, men moren har foreldreansvaret.

Etter barneloven kan barnefaren søke om å få opplysninger om barnet, men om det er til skade for barnet, kan man nekte å gi faren opplysninger. Den vurderingen ble ikke tatt da Vigilo-appen sendte mannen en autogenerert epost med informasjon om innlogging, samt navnet på skolen der barnet hans er elev. Moren ble ikke varslet om at faren var lagt til i appen, hun så det selv i oktober. Nå er hun redd.

– Jeg kommer til å leve i frykt til vi har flyttet, sier hun til NRK.

Les også

– Vi beklager at vi har bidratt til at dette har blitt en vanskelig situasjon, sier utdanningsdirektøren i kommunen.

Vigilo sier at selskapet snakker med kommunen om personvernforhold på lik linje med andre kommuner i kundekretsen, og at på generelt grunnlag må kommuner må «være obs på utfordringer knyttet til import av data fra Folkeregisteret».

En firedel av skolene i landet og en tredel av barnehagene er kunder hos Vigilo, ifølge NRK. Flere blir kunder i løpet av høsten.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.