NETTLESERE

Slik blir den splitter nye Opera-nettleseren

Har redesignet nettleseren fullstendig.

Opera One representerer en helt ny utgave av nettleseren, med både AI-muskler og «flytende design».
Opera One representerer en helt ny utgave av nettleseren, med både AI-muskler og «flytende design». Foto: Opera
26. apr. 2023 - 15:42

Den delvis norskutviklede nettleseren Opera har vært med oss en lang stund, og nå opplyser utviklerne at nettleseren skal gjennomgå en fullstendig transformasjon.

 På den offisielle bloggsiden dras nemlig sløret av Opera One – en splitter ny versjon av Opera-nettleseren som er designet helt på nytt fra grunnen av. Opera One skal erstatte dagens utgave og slippes til Windows, MacOS og Linux senere i år.

Vil komme fanekaoset til livs

Den nye nettleseren, som foreløpig kun er tilgjengelig i en tidlig utviklerutgave, introduserer blant annet noe som kalles «flytende navigering» og modulært design som er ment å sørge for en langt mer sømløs surfeopplevelse.

En av de store designnyhetene er noe Opera har kalt «tab islands», en måte å gruppere fanene på som skal bidra til å løse kaoset av faner i nettleseren. Dersom man for eksempel leter etter et sted å spise, vil alle fanene som er relatert til søkingen – slik som menyer, steder etc. – samles i én dedikert fanegruppe automatisk.

Disse gruppene er designet for å være enkle å skille fra hverandre ved hjelp av tydelige, visuelle avgrensninger og ulike farger, slik at surfingen blir mer oversiktlig etter hvert som stadig flere faner åpnes. Dermed slipper man altså å «lete» etter de relevante fanene underveis i surfingen.

Slik ser «tab islands»-funksjonaliteten ut i praksis. <i>Foto: Opera</i>
Slik ser «tab islands»-funksjonaliteten ut i praksis. Foto: Opera

I tillegg kan også sider som brukeren har åpnet, legges inn i fanegruppene ved å trykke CTRL-tasten, klikke på sidene man vil legge inn i gruppen og deretter høyreklikke for å opprette fanegruppen.

Klar for fremtidens AI-surfing

Alternativt vil man også kunne dra og slippe sider mellom de ulike fanegruppene og legge sider inn i en eksisterende gruppe ved å klikke på et lite plusstegn ved siden av gruppeikonet.

I likhet med andre teknologiaktører har Opera også store planer om å bygge inn mer kunstig intelligens-teknologi i nettleseren, og ifølge utviklerne er Opera Ones modulære design ment å legge grunnlaget for den nye AI-baserte surfehverdagen som nå er i gang.

Nye AI-verktøy som blir tilgjengelige i tiden fremover, skal enkelt kunne implementeres i den nye nettleseren. Noen verktøy har allerede kommet på plass, for som Opera kunngjorde i mars, har nettleseren nå bygget inn den mye omtalte ChatGPT-chatboten i sidemenyen, i tillegg til ChatSonic – et ChatGPT-alternativ som allerede finnes som Chrome-utvidelse.

I likhet med ChatGPT er ChatSonic basert på GPT-4-modellen, men har i tillegg også blant annet nettilgang og mulighet til bildegenerering.

Opera One kommer altså med samtlige av disse AI-funksjonene innebygget, men er også bygget for å integrere flere AI-verktøy senere.

Mer informasjon om Opera One kan du finne på denne siden, hvor man også kan laste ned den tidlige «early access»-versjonen av nettleseren. Det er ennå uvisst når den ferdige versjonen er planlagt ferdigstilt.

Mullvad Browser er enda en utvidelse av tilbudet for folk som bryr seg om personvern på nettet.
Les også

Tor-nettverket har lansert en ny nettleser – slik fungerer den

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.