SKADEVARE

Slik brukes ChatGPT til å spre skadevare

Ondsinnede aktører utnytter chatbotens popularitet.

ChatGPT er et meget nyttig verktøy, dessverre også for ondsinnede aktører.
ChatGPT er et meget nyttig verktøy, dessverre også for ondsinnede aktører. Skjermbilde: Digi.no
4. mai 2023 - 19:00

Ondsinnede aktører har en tendens til å utnytte populære fenomener og tjenester i sitt virke, og den mye omtalte chatboten ChatGPT er intet unntak, viser det seg. Nå indikerer en ny rapport at ChatGPT brukes aktivt til å spre skadevare, melder blant andre Reuters.

Det er sikkerhetsforskere hos Facebooks moderselskap Meta som nå rapporterer at ondsinnede aktører i økende grad bruker ChatGPTs popularitet til å kamuflere skadelig programvare.

Nettleserutvidelser

– I løpet av de siste månedene har vi etterforsket og gått til aksjon mot skadevarefamilier som utnytter folks interesse for OpenAIs ChatGPT til å lure dem til å installere skadevare som utgir seg for å ha AI-funksjonalitet, skriver forskerne.

Bare siden mars i år har forskerne oppdaget rundt ti skadevarefamilier som på en eller annen måte bruker ChatGPT og lignende temaer til å kompromittere kontoer på internett. Et eksempel er ondsinnede nettleserutvidelser som lover brukerne ChatGPT-baserte verktøy.

Slike utvidelser er ofte å finne i de offisielle butikkene, sier forskerne, og markedsføres gjerne via sosiale medier som Facebook. De markedsføres også gjennom sponsede søkeresultater på nettet.

Noen av de ondsinnede nettleserutvidelsene byr på reell ChatGPT-funksjonalitet i tillegg til den ondsinnede funksjonaliteten, som trolig er en teknikk for å gjøre det vanskeligere for sikkerhetsmekanismer å oppdage skadevaren.

– Vi har blokkert over 1000 unike URL-er med ChatGPT-temaer fra å bli delt på våre plattformer, og delt dem med våre industripartnere slik at de også kan iverksette passende tiltak, skriver sikkerhetsforskerne.

Chatboten ChatGPT har blitt et yndet verktøy også blant dem med mindre edle hensikter, rapporterer sikkerhetsforskere.
Les også

Advarer: ChatGPT brukes allerede til å lage skadevare

Sammenlignes med kryptovaluta

Skadevaren som utnytter ChatGPT-merkevaren retter seg mot flere populære plattformer på nettet, deriblant tjenester som Dropbox, Google Drive, Mega, MediaFire, Discord, Microsoft OneDrive og Apples iCloud.

Også legitime nettleserutvidelser er i faresonen. Nettstedet Bleeping Computer rapporterte i mars at en ondsinnet utgave av den offisielle ChatGPT-utvidelsen for Chrome-nettleseren, ChatGPT for Chrome, hadde flere tusen nedlastinger i Chrome-butikken. Den ondsinnede versjonen inneholder ekstra kode som blant annet brukes til å stjele informasjonskapsler.

Den nye trenden sammenlignes med måten kryptovaluta også har blitt utnyttet, og utnyttes, til å spre skadevare.

– I industrien har vi sett dette på tvers av andre temaer som er populære i sin tid, slik som kryptosvindler som drives av den massive interessen i digitalvaluta. Så fra en ondsinnet aktørs perspektiv er ChatGPT den nye kryptovalutaen, sa informasjonssikkerhetssjef hos Meta, Guy Rosen, under en pressebriefing.

ChatGPT brukes for øvrig ikke bare til å spre skadevare, men også til å lage skadevare. Som Digi.no rapporterte i februar har man nå funnet måter å omgå chatbotens sikkerhetsmekanismer på, slik at ondsinnede aktører kan utnytte ChatGPTs kodeferdigheter.

Chatboten ChatGPT kan bli en trussel mot eksisterende arbeidere, er lærdommen fra en ny, amerikansk undersøkelse.
Les også

Nå har bedrifter begynt å erstatte ansatte med ChatGPT

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.