NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Qualcomm vil hjelpe Facebook med å bygge lynraskt trådløsnett i tettbebygde områder i hele verden

Foto: Qualcomm

I en pressemelding har den store mobilbrikkeprodusenten Qualcomm kunngjort at de har inngått et ambisiøst samarbeid med Facebook om å utvikle raske WiFi-nettverk i urbane områder i hele verden for å sikre bedre og mer effektiv tilgang til slike nett der hvor det befinner seg mange mennesker.

Prosjektet heter Terragraph og ble introdusert av Facebook allerede for noen år siden. Qualcomm har nå engasjert seg i prosjektet og har annonsert de første brikkene som støtter den kommende 802.11ay-standarden, i tillegg til dagens 802.11ad. Dette er en forbedring av 802.11ad (wigig), og brikkene fra Qualcomm vil kunne brukes til å teste ut 802.11ay før standarden ferdigstilles. 

802.11ay opererer med en frekvens på 60 GHz og overføringshastigheter på opptil 20-40 Gbps over avstander på mellom 300-500 meter.

Qualcomm skal tilby brikkene som støtter 802.11ay-standarden, og sammen med øvrige infrastruktur- og programvareløsninger levert av Qualcomm og Facebook er planen å utvikle nettverk av noder som kan plasseres på eksisterende installasjoner som lysstolper, trafikklys, og på bygninger.

Illustrasjonsbilde av Terragraph-løsningen. Foto: Qualcomm

Forbedret for utendørsbruk

De to selskapene skal ha forbedret  802.11ay-teknologien for å optimalisere den for effektiv utendørsbruk. Dette innebærer blant annet bruk av tidssynkroniserte noder, kanalsammenbinding og såkalte TDMA-protokoller. TDMA (Time Division Multiple Access) er en metode for å tildele flere brukere egne tidsluker, noe som legge til rette for dynamisk tildeling av kapasitet i samsvar med behovet hos den enkelte bruker.

De ulike forbedringene skal ifølge Qualcomm sørge for at teknologien overkommer naturlige hindringer og forstyrrelser som forekommer i urbane miljøer, samtidig som man vil kunne nå ut til flere brukere og redusere kostnadene.

Fordelen med den nye løsningen skal først og fremst være at den er mye billigere å bygge ut i byområder enn tradisjonelle fibernett, og samtidig kan man få nettverkene på plass mye raskere. De to selskapene skal starte testing av løsningen rundt midten av 2019, og hvor raskt utbyggingen eventuelt vil skje, og hvor, er ennå uvisst. 

Les mer om teknologien på Terragraph-hjemmesiden.

Vårt søsternettsted Inside Telecom har også en utfyllende artikkel om Terragraph her » (krever abonnement)  

Les også: Nå har SAS-flyene fått mye raskere wifi »

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.