HELSE-IT

Slik skal kunstig intelligens få fart på utviklingen av nye medisiner

MIT-forskere med nye fremskritt.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox/19592936
10. juli 2018 - 09:48

Kunstig intelligens gjør stadig store fremskritt, og et av områdene hvor teknologien er i ferd med å få viktig, positiv betydning er medisin. Nå melder forskere ved det kjente teknologiuniversitetet MIT om et stort gjennombrudd som kan gjøre nye medisiner tilgjengelig mye raskere enn før.

Gjennombruddet består i at forskerne har brukt kunstig intelligens til å lage datamodeller som kan brukes til å velge ut såkalte molekylkandidater for medisiner. Molekylkandidater refererer til molekylene i de stoffene som testes ut som mulige virkestoffer til nye medisiner, og disse gjennomgår som regel en grundig seleksjonsprosess som ofte tar lang tid.

Ved å benytte kunstig intelligens har MIT-forskerne laget en modell som både gjør denne seleksjonsprosessen mye mer effektiv og presis enn tidligere, og i tillegg er modellen i stand til å modifisere strukturen i molekylene på en slik måte at man oppnår høyere potens innen de ønskede egenskapene.

Automatiserer prosessen

AI-systemet til MIT-forskerne er i stand til å automatisere hele prosessen med å både velge ut, optimalisere og kvalitetssikre molekylene. I dag er denne prosessen ifølge forskerne svært arbeidskrevende og krever et stort antall erfarne kjemikere for å lykkes.

Modellen ble trent opp med 250.000 molekylære grafer fra noe som heter ZINC-databasen, som er en offentlig tilgjengelig kolleksjon av tredimensjonale molekylstrukturer. I en av testene som ble utført var systemet i stand til å finne frem til ledemolekyler med 30 prosent høyere potens enn det tradisjonelle systemer var i stand til. Systemet klarte også å modifisere 800 molekyler for å oppnå høyere potens, noe som resulterte i generering av nye molekyler som i gjennomsnitt hadde 80 prosent høyere potens enn de originale ledemolekylene. 

Systemet skal gjennom videre utvikling og testing, og det er ennå uvisst når vi eventuelt får se de praktiske resultatene av fremskrittene. Alle de tekniske findetaljene rundt forskningen kan du finne i selve forskningsdokumentet, og arbeidet skal også presenteres på International Conference on Machine Learning, som avholdes i Stockholm fra 10. juni.

Les også: Så avansert er Googles kunstige intelligens »

(Via Engadget)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.