IT-BRANSJEN

Snor seg unna som firfisler: Apple omsatte for 17 milliarder, men betalte under 100 millioner i skatt

Apple-sjef Tim Cook under sin presentasjon på Apple Worldwide Developers Conference (WWDC). Konferansen ble avholdt som en virtuell konferanse på grunn av korona-smittetiltakene. Illustrasjonsfoto.
Apple-sjef Tim Cook under sin presentasjon på Apple Worldwide Developers Conference (WWDC). Konferansen ble avholdt som en virtuell konferanse på grunn av korona-smittetiltakene. Illustrasjonsfoto. Apple / Brooks Kraft
10. juli 2020 - 12:26

Den amerikanske IT-giganten finter seg unna skatteinnbetalinger til Storbritannia. I fjor betalte Apple bare 95 millioner kroner i skatt på en omsetning på 17 milliarder kroner. Det skriver Inews.

I rene penger kunne IT-giganten hente ut nærmere fire milliarder kroner fra den britiske virksomheten. 

Forventer å få igjen pengene

Les også

Apple skriver i egne regnskaper at de forventer at skatteinnbetalingen blir tilbakeført i neste regnskapsår, skriver Inews. 

Selskapet har 38 butikker i Storbritannia og rundt 5 000 ansatte. IT-giganten utnytter britiske skattelover som gir dem adgang til å overføre store deler av omsetningen til mer skattevennlige land i Europa. 

– Som en av de største skattebetalerne i verden, vet vi hvilken viktig rolle skatteinnbetalinger har for samfunnet. Derfor betaler vi alltid det vi skal, sier en talsperson for selskapet til Inews og fortsetter:

–Bidrar stort

–Vi er stolte av våre store bidrag til den britiske økonomien. I fjor kjøpte vi varer og tjenester for over 24 milliarder kroner hos britiske leverandører. Våre investeringer bidrar til mer enn 325 000 jobber i Storbritannia i tillegg til våre skatteinnbetalinger.

Samtidig som Apple snor seg unna skatteinnbetalinger i Storbritannia, jobber IT-giganten hardt for å snu vedtaket der de ble nødt til å betale 136 milliarder kroner til Irland etter at irske myndigheter ga selskapet ulovlige skattefordeler over mange år. 

En EU-kommisjon påla derfor Irland å kreve 13 milliarder euro etterbetalt fra Apple, pluss én milliard i renter. Både Apple og Irland anket avgjørelsen, men irske myndigheter sa senere at de ville rette seg etter pålegget.

Skattesats på 0,005

Tilbakebetalingen ble sluttført i september 2018, selv om flere irer var oppgitt over vedtaket. 

– Vi er fundamentalt uenige med avgjørelsen, men vil ta imot pengene uansett, sa finansminister, Paschal Donohoe, til Reuters.

Mellom 2003 og 2014 skal selskapet ha betalt en skattesats på 0,005 prosent i Irland.

EU-kommisjonens problem var ikke at skattesatsen var satt så lavt, men at avtalen ga Apple svært gunstige fordeler som ikke er tilgjengelig for andre selskaper.

I praksis mente EU at IT-giganten fikk ulovlig statsstøtte.

– Denne avgjørelsen sender et klart signal. Medlemsstatene kan ikke gi urettmessige skattefordeler til utvalgte selskaper, sa EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager da avgjørelsen ble kjent.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.