APP STORE

Spotify med skarpe anklager mot Apple, som kanskje snuser på Tidal

– Bruker godkjenningsprosessen i App Store til å skade konkurrenter.

Spotify anklager Apple for konkurransehemmende virksomhet i forbindelse med godkjenningen av iOS-apper.
Spotify anklager Apple for konkurransehemmende virksomhet i forbindelse med godkjenningen av iOS-apper. Bilde: Faksimile Spotify.com
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juli 2016 - 09:05

Musikkstrømmetjenesten Spotify har ifølge Recode sendt et brev til Apples toppadvokat, Bruce Sewell, fordi Apple angivelig nekter å godkjenne en ny versjon av Spotify-appen til iOS. Brevet skal også ha blitt sendt til flere kongressmedarbeidere i Washington, D.C. 

Apples blokkering av oppdateringen skal ha blitt begrunnet med en henvisning til forretningsmodellregler, samt et krav om at Spotify må bruke Apples betalingssystem dersom selskapet bruker appen til å skaffe nye kunder og å selge abonnementer. 

Et våpen

Det er Horacio Gutierrez, juridisk sjef i Spotify, som har undertegnet brevet. Han mener at Apple blokkerer Spotify-oppdateringen fordi den er en rival til Apples egen Apple Music-tjeneste. Han mener dette strider mot både amerikansk og europeiske konkurranselovgivning.

– Dette er fortsettelsen på et urovekkende atferdsmønster fra Apples side for å utelukke og svekke konkurranseevnen til Spotify på iOS, og Spotify som en rival til Apple Music – spesielt i lys av Apples tidligere konkurransehemmende oppførsel rettet mot Spotify, skriver Gutierrez.

– Vi kan ikke sitte stille mens Apple bruker App Stores godkjenningsprosess som et våpen for å skade konkurrenter, heter det i brevet, ifølge Recode. 

Politisk oppmerksomhet

Verken Apple eller Spotify har villet kommentere brevet. Men det skal ha fått senatoren Elizabeth Warren til ta opp saken i en tale denne uken, hvor hun på litt mer generelt grunnlag kritiserte både Apple, Amazon og Google, men også navngitte selskaper utenfor IT-bransjen, for å drive med konkurransehemmende virksomhet. Men hun skal blant annet ha nevnt Apple og musikk.

I den forbindelse har kommunikasjonssjefen i Spotify, Jonathan Prince, uttalt seg til Recode.

– Apple har lenge brukt selskapet kontroll over iOS til å knuse konkurransen innen musikk, ved å drive opp prisene til konkurrentene, urettmessig forby oss å fortelle våre kunder om lavere priser, samt å gi seg selv urettferdige fordeler på tvers av hele plattformen, fra låseskjermen til Siri. Du skjønner at noe er galt når Apple tjener mer på et Spotify-abonnement enn de gjør på et Apple Music-abonnement, uten å dele noe av dette med musikkbransjen. De ønsker å beholde sin egen kake og å spise alle andres kaker i tillegg, sa Prince.

Heller ikke dette skal Apple ha villet kommentere. 

Oppkjøp?

Samtidig med dette skriver Wall Street Journal at Apple vurderer å kjøpe Tidal, den konkurrerende musikkstrømmetjenesten som ble utviklet og drevet av tidligere Schibsted-eide Aspiro under navnet WiMP. Tjenesten ble våren 2015 solgt til selskapet Project Panther Bidco, som i stor grad eies av rapperen Jay Z.

En lang rekke profilerte artister støttet opp om Tidal i fjor vår. <i>Foto: Skjermbilde</i>
En lang rekke profilerte artister støttet opp om Tidal i fjor vår. Foto: Skjermbilde

Det vises i saken til ikke navngitte kilder som forteller at det foregår samtaler om et oppkjøp, uten at noe er besluttet ennå. En talsperson for Tidal sier derimot at ingen i Tidal-ledelsen har vært i samtaler med Apple. 

Ifølge Wall Street Journal har Tidal 4,2 millioner betalende brukere. Spotify skal ha rundt 30 millioner betalende brukere og 70 millioner gratisbrukere, mens Apple tidligere denne måneden opplyste at Apple Music har 15 millioner betalende brukere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.