OPENAI

Storavis saksøker OpenAI og Microsoft

Brudd på opphavsretten er bakgrunnen.

OpenAI er igjen gjenstand for søksmål for å bruke store mengder opphavsbeskyttet materiale i treningen av ChatGPT.
OpenAI er igjen gjenstand for søksmål for å bruke store mengder opphavsbeskyttet materiale i treningen av ChatGPT. Illustrasjonsfoto: Markus Mainka/Colourbox59868787
28. des. 2023 - 08:10

Etter lanseringen av ChatGPT var OpenAI plutselig på alles lepper, men ferden har ikke vært helt uten problemer. Selskapet har blitt beskyldt for å ha en lemfeldig tilnærming til opphavsbeskyttet materiale, og nå er en heller stor aktør på krigsstien.

Blant andre nyhetsbyrået Reuters rapporterer at den store, amerikanske avisen The New York Times har levert et søksmål mot både OpenAI og hovedinvestoren Microsoft.

Skal ha brukt millioner av artikler ulovlig

I søksmålet anklages OpenAI for å ha brukt flere millioner artikler tilhørende storavisen i treningen av ChatGPT, uten samtykke.

– Gjennom Microsofts Bing Chat og OpenAIs ChatGPT søker den anklagde å oppnå gratis fordeler av The Times' massive investeringer i sin journalistikk ved å bruke den til å bygge erstatningsprodukter uten tillatelse og betaling, heter det i søksmålsdokumentet.

Avisen hevder at de to teknologiselskapene undergraver og skader avisens forhold til sine lesere, og forårsaker økonomisk skade ved å ramme abonnementer, annonsering, lisensiering og andre inntektskilder.

Sarah Silverman er blant dem som hevder at ChatGPT og lignende teknologier, trenes på store mengder opphavsbeskyttet materiale
Les også

Kjent komiker saksøker OpenAI og Meta

Det hevdes videre at OpenAI og Microsoft har tjent grovt på å bruke verdifull intellektuell eiendom uten å betale for det. The New York Times påstår at lanseringen av ChatGPT har gitt OpenAI en markedsverdi på over 90 milliarder dollar.

Avisen sier at de i flere måneder har forsøkt å forhandle med de saksøkte partene for å få på plass rettferdig kompensasjon, og for å bidra til en ansvarlig utvikling av KI-teknologien. Disse forhandlingene skal imidlertid ikke ha ført frem, hevdes det.

OpenAI svarer

I en kommentar delt med Reuters og flere andre medier bekrefter OpenAI at de har vært i dialog med storavisen, og at de er skuffet over søksmålet.

– Vi respekterer rettighetene til innholdsskapere- og eiere. Våre pågående samtaler med New York Times har vært produktive og konstruktive, så vi er overrasket og skuffet over denne utviklingen, heter det i kommentaren.

Dette er ikke første gangen at OpenAI møter tøff kritikk fra innholdsskapere. I sommer saksøkte også den amerikanske komikeren og forfatteren Sarah Silverman selskapet for brudd på opphavsretten, sammen med et par andre forfattere.

Her i Norge har en rekke forfattere reagert sterkt på at verkene deres har blitt oppdaget i et populært datasett som brukes til trening av flere KI-modeller. I den saken gikk forfatterforeningen gjennom datasettet og fant at minst 41 norske forfatteres bøker er med. 

Hvordan OpenAI vil forhold seg til lignende saker i fremtiden er uvisst, men selskapet har tidligere indikert at de ikke akter å fjerne opphavsbeskyttet materiale fra treningssettene.

Som The Guardian rapporterte i november har OpenAI-sjefen Sam Altman til og med gått til det skritt å tilby å betale utgifter knyttet til opphavsrelaterte søksmål på vegne av kunder.

OpenAI lanserer egen teknologi for moderering av skadelig innhold.
Les også

OpenAI vil at GPT-4 skal moderere innhold

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.