JUSS OG SAMFUNN

Store forventninger til avgiftskutt

IKT Norge: Store aktører venter på billigere grønne datasentre.

IT-næringen kan ha nådd frem med sitt budskap om at el-avgiften må kuttes for at norsk datasenterindustri skal være konkurransedyktig.
IT-næringen kan ha nådd frem med sitt budskap om at el-avgiften må kuttes for at norsk datasenterindustri skal være konkurransedyktig. Bilde: Espen Zachariassen
12. mai 2015 - 08:55

Mandag kom det lekkasjer om at revidert nasjonalbudsjett inneholder et varsel om kraftig reduksjon i el-avgiften for såkalte grønne datasentre fra neste år.

Det skjer i så fall etter et kraftig press fra både politisk miljø og IT-næringen selv.

Argumentet er at norsk overskuddskraft bør komme datasentren til gode, der lavere avgift gjør det mulig å tiltrekke seg de store internasjonale kundene.

Denne kan ha påvirket avgjørelsen: Danmark vant Apple med norsk vannkraft

Stort kutt

Revidert nasjonalbudsjett er regjeringens justering av statsbudsjettet og legges frem tirsdag formiddag.

Noen sats skal ikke være røpet, men et konkurrerende nivå med Danmark kan bety en reduksjon fra dagens 13,65 øre til 0,5 øre.

Kutt i el-avgiften vil bety gode tider for datasenteraktørene, ifølge IKT Norge.

Les også: Gigantplaner for datasenter på Sørlandet

Generalsekretær Per Morten Hoff anser kutt i el-avgiften som en stor seier for IKT Norge. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Generalsekretær Per Morten Hoff anser kutt i el-avgiften som en stor seier for IKT Norge. Bilde: Espen Zachariassen

Flere store venter

– Vi er i direkte dialog med flere store internasjonale aktører som ser på Norge, og det er ingen hemmelighet at de har satt egne beslutninger på vent i forhold til  avgjørelsen om nedsettelse av el-avgiften. Nå er vi her, og det er en gledens dag i bransjen, heter det i en pressemelding.

Organisasjonen mener at lokalisering av store grønne datasenter vil bety svært mye for hele økosystemet i IKT-næringen.

Seier

Og IKT Norge legger ikke skjul på egen innsats:

– Dette er en stor seier for IKT-Norge. Vi har jobbet svært aktivt med denne saken gjennom hele 2014 og frem til i dag. Vi har hatt tre gode møter med Finansdepartementet, som har skjønt vårt budskap og vist vilje til å ta grep. Dette er et meget viktig næringspolitisk grep som kan bidra til etablering av en helt ny grønn industri i Norge, skriver generalsekretær Per Morten Hoff.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.