Strømrabatt på lagring – men ikke på datakraft

I mellomtiden forbereder svenskene et skikkelig "rea".

Strømrabatt på lagring – men ikke på datakraft
Finansdepartementet har satt et skille på el-avgiften som vil gjøre det flere hundre prosent dyrere å levere datakraft enn lagringsplass. Bilde: Espen Zachariassen

En gryende norsk datasenterbransje jublet over forslaget til neste års statsbudsjett med en rabatt på mange hundre prosentpoeng på e-avgiften.

Men detaljene i forslaget viser at det bare er datalagring som kvalifiserer til en el-avgift på 0,48 øre.

Ikke prosessering av data.

I forslaget fra Finansdepartementet står det:

"Normalt vil datasentre levere både datalagring og prosesseringstjenester. I den grad datalagring er hovedaktiviteten framstår virksomheten som et datasenter, mens virksomheter som i større grad leverer prosesseringstjenester ikke kan regnes som datasentre. [... ] Regjeringen foreslår at bedrifter med datalagring som hovedvirksomhet og uttak over 5 MW ilegges avgift på elektrisk kraft med redusert sats 0,48 øre per kWh".

Les mer: Nå blir norske datasentre billigst i Norden

En feil

Også IKT-Norge har reagert på ordlyden.

Interesseorganisasjonen har lobbet i lang tid for å få gjennomslag for kutt i el-avgiften og forstår ikke hvorfor det er satt et slikt skille.

– Vi har hatt et møte med Finansdepartementet, som forklarer at det har skjedd en feil. Nå skal dette skillet tas bort i forslaget, sier rådgiver Per Morten Hoff hos IKT-Norge.

Hos departementet opplyser kommunikasjonsavdelingen at det formelle ennå ikke er på plass.

Digi.no er likevel kjent med at det vil bli sendt et brev til Stortinget, et såkalt rettebrev, der forslaget til statsbudsjett innebærer redusert el-avgift for alle datasentre - med både lagring og prosessering.

Les også: Røde Kors bytter ut Evry med Telecomputing

Det store svenskekuttet

Avgiftskuttet gjør Norge til det billigste landet i Norden, men bare inntil Sverige kommer i mål med sine kutt.

Nå er utredningen hos naboene i øst klar, og der tar det svenske Finansdepartementet i så det monner: El-avgift på 0,5 øre for sentre som har en installert kapasitet på 0,5 megawatt (MW).

El-avgiften ligger noe høyere enn i Norge, men den slår inn for flere og mindre anlegg. Og mens den i Norge vil gjelde for datasentre som faktisk tar ut en effekt på 5 MW, gjelder den svenske for alle sentre som har installert en kapasitet over grensen på 0,5 MW.

Les denne: Norge leder landskampen om datasentrene

Forsprang

Trøsten er at Sverige ikke kutter før 1. januar 2017. Det kan gi Norge et forsprang. Ifølge IKT-Norge er det nå tre store internasjonale aktører som vurderer ulike nordiske land, og da kan Norge vinne frem.

Derfor haster det med å få avgifstkuttet klart til 1. januar 2016. Det fører til at bransjen her hjemme dropper en omkamp med staten om å få endret reglene fra uttak av 5 MW til installert kapasitet på 5 MW.

– Ja, det gjør situasjonen vanskeligere i en periode for datasentre som er i oppbyggingsfasen, men de er enige om denne strategien. Nå er det viktig å øke mulightene for å hanke inn de store internasjonale aktørene, sier Per Morten Hoff.

Planen er å jobbe for at også norske datasentre senere kan få samme MW-grense som i Sverige.

Så du denne? Fra refs til jubel over Oslos IT-satsing

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.