LIBREOFFICE

Tar avstand fra uoffisiell LibreOffice som ble solgt gjennom Microsoft Store

Nå ser Microsoft ut til å ha tatt affære.

Uoffisiell LibreOffice-oppføring i Microsoft Store.
Uoffisiell LibreOffice-oppføring i Microsoft Store. Skjermbilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juli 2018 - 06:00

I de siste ukene har det vært mulig å kjøpe og laste ned LibreOffice, en åpen kildekodebasert konkurrent til blant annet Microsoft Office, til Windows 10 gjennom Microsoft Store

Det et uklart hvem som har gjort LibreOffice tilgjengelig i Microsoft Store. Men helt sikkert er det at det ikke er Document Foundation, stiftelsen som står bak programvaren. 

Tar avstand

I en twittermelding skriver stiftelsen at det ikke dreier seg om en offisiell versjon og at pengene som programvaren koster i Microsoft Store, ikke går til stiftelsen. LibreOffice kan lastes ned gratis fra denne siden.

I utgangspunktet er det fullt lovlig å videredistribuere LibreOffice, så lenge de øvrige lisensbetingelsene er oppfylt. Det er heller ikke forbudt å ta betalt for distribusjonen av fri programvare.

Villedende

Men opplysningene som er oppgitt i LibreOffice-oppføringen, er noe villedende, da det framstår som at (temmelig frivillige) betalingen på knapt 3 dollar vil komme utgiveren til gode og ikke bare den som har lastet opp programvaren i Microsoft Store. 

Etter at saken har fått en del oppmerksomhet denne uken, ser det nå ut til at Microsoft har tatt affære. For selv om LibreOffice-oppføringen fortsatt er tilgjengelig, er det ikke lenger mulig å laste ned programvaren, heller ikke som en ubegrenset testversjon som også ble tilbudt. 

Den noe omstridte friprog-entusiasten Miguel de Icaza, som er ansatt hos Microsoft, oppfordrer samtidig Document Foundation til å tilby LibreOffice gratis gjennom Microsoft Store. 

For brukerne er det flere fordeler med dette, noe vi har omtalt i denne saken. Men Microsofts argument om at man i Microsoft Store skal være mer sikker på at får «ekte vare» enn om man selv søker seg fram til en installasjonsfil, viser vel denne historien at ikke helt holder vann.

Les også: Dette er den største LibreOffice-oppdatering på flere år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.