Tegnebrett for amatører og proffer

Noen ganger er det godt å ty til penn og papir for å tegne og forklare. Det kan du gjøre på datamaskinen også, enten du lever av det eller bare har lyst til å skrible litt.

Tegnebrett er en av disse dingsene som setter moderne teknologi i perspektiv. Mens man før i tiden måtte nøye seg med en bit kull og et papirstykke, kan vi idag kjøpe datamaskiner til mange tusen, laste inn grafikkprogrammer og plug-ins til tilsvarende mengde kroner, for så å investere i et tegnebrett som gir oss nesten like bra resultat som kullstykket og papirbiten.

Slik er det med utvikling.

digitoday.no har testet to tegnebrett - ett proff-brett for grafiske designere, animatører, fotografer, illustratører og andre som trenger verktøy av høy kvalitet for å gjøre jobben sin, og ett rimeligere, enklere brett som er beregnet på "vanlige" brukere.

Vi fikk låne ett Wacom Graphire (vanlig bruker) og ett Wacom Intous (proff). Dette er bare ett av merkene på markedet, men segmenteringen gir god pekepinn på hva som ellers finnes der ute.

Hovedforskjellene mellom tegnebrettene er pris, oppløsning, størrelse og funksjonalitet. Intous har enormt mye bedre "følelse" med streken enn lillebroren. Intous har oppløsning på 2.540 linjer per tomme (LPI), mens Graphire har under halvparten, eller 1.015 linjer per tomme, ifølge produktenes nettsted. En vanlig optisk mus har omtrent 500 linjer per tomme koordinatsfølsomhet.

Pennene har en knapp som kan programmeres med tastatursnarveier, for å få fart på arbeidet.

I tillegg er pennene som leveres med de to produktene trykkfølsomme - og også her er det merkbare forskjeller. Intous´ penn har 1.024 nivåer av trykkfølsomhet, mens Graphire-pennen har 512 nivåer.

Denne forskjellen er faktisk veldig stor i forhold til nøyaktigheten. Intous leveres i mange størrelser, og vi testet A4-versjonen. Alle Intous-palettene kan brukes med flere forskjellige typer penner, slik at man kan ha en airbrush-penn og en stroke-penn med bløtere spiss, for eksempel. Disse identifiseres automatisk av tegnebrettet. Mus og penner kan brukes samtidig på brettet med Intous, dermed kan du for eksempel rotere et objekt og tegne på det samtidig.

Intous har også andre vanvittig fete muligheter for den som er lenket til penn og pensel hele dagen. Snarvei-knapper øverst på brettet er bare en av dem, men unektelig en av de som letter arbeidsflyten.

Graphire på sin side har den umiddelbare fordelen av at den er liten nok til å passe på et vanlig skrivebord. Størrelsen koblet med mindre nøyaktighet gjør den passende for enhver som måtte trenge bare tidvis penn-action, for eksempel for å redigere vanlige bilder og lage enklere grafikk. Skal du "mekke" på bilder tatt med storformat-kamera, og som skal trykkes på plakater, blir den litt lite sensitiv. Ellers er den en selvsagt løsning for alle som trenger et enkelt men bra tegnebrett med god nøyaktighet og trådløs mus inkludert.

Begge leveres enten med USB-plugg (for PC og Mac) eller med serieport-plugg (PC).

Priser? Intous er dyr, fordi den er beregnet på de som ha det feteste utstyret. Regn med å betale mellom 2.900 og 7.500 for de forskjellige modellene. Graphire på sin side koster rundt en tusing, og da er du godt i gang med skriblingen.

Til toppen