SIKKERHET

Telefonnumre til flere hundre millioner Facebook-brukere lekket på nett

FILE - In this May 1, 2018, file photo, Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers the keynote speech at F8, Facebook's developer conference, in San Jose, Calif. Federal regulators are fining Facebook $5 billion for privacy violations and instituting new oversight and restrictions on its business. But they are only holding Zuckerberg personally responsible in a limited fashion. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)
FILE - In this May 1, 2018, file photo, Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers the keynote speech at F8, Facebook's developer conference, in San Jose, Calif. Federal regulators are fining Facebook $5 billion for privacy violations and instituting new oversight and restrictions on its business. But they are only holding Zuckerberg personally responsible in a limited fashion. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File) Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
5. sep. 2019 - 15:00

Det har stormet mye rundt Facebook på grunn av diverse personvernskandaler av lite flatterende karakter, og nå har selskapet kommet i fokus igjen. Blant andre TechCrunch melder nemlig om en omfattende Facebook-lekkasje.

En sikkerhetsforsker fant nylig en enorm database som inneholdt personinformasjon, hovedsakelig telefonnummer, fra intet mindre enn 419 millioner Facebook-brukere.

Uten passord

Databasen lå på en server som ikke var passordbeskyttet og dermed i utgangspunktet tilgjengelig for alle og enhver. Dataene inneholdt Facebook ID-en og telefonnummeret tilknyttet Facebook-kontoen, men i noen tilfeller inneholdt dataene også navn, kjønn og lokasjon.

Sikkerhetsforskeren kontaktet TechCrunch etter å ha funnet databasen, og det er uvisst hvem som er eieren. Etter at nettstedet tok kontakt med webhosten ble databasen tatt ned.

– Dette datasettet er gammelt og ser ut til å være informasjon som er anskaffet før vi gjorde endringer som fjernet muligheten til å finne andre brukere ved hjelp av telefonnummeret. Datasettet har blitt fjernet, og vi har ikke sett noe bevis på at Facebook-kontoer er blitt kompromittert, sa en talsperson for Facebook til TechCrunch.

Kan være færre

Overfor nettstedet Engadget hevdet Facebook at mye av informasjonen var duplisert, og at det reelle nummeret berørte Facebook-kontoer trolig er omlag halvparten av de 419 millionene som først ble rapportert.

Det er altså ennå ikke kjent hvem som samlet informasjonen og hvilken årsak som ligger bak. Som TechCrunch peker på er det mer enn ett år siden Facebook innførte strengere restriksjoner når det gjelder tilgang til telefonnummer, men det dreier seg altså ikke om en lekkasje som sådan.

Den største personvernskandalen for Facebook i senere tid var den berømte Cambridge Analytica-avsløringen, men siden den gang har det dukket flere saker. I mars ble det for eksempel rapportert om en personvernsvikt i forbindelse med selskapets totrinnsverifisering.

I juli i år ble Facebook ilagt en bot på 5 milliarder dollar, cirka 45 milliarder kroner, for brudd på personvernlover.

Les også: Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.