MOBIL

Telenor truet med pengekrav i cyberangrep

Mandag forrige uke ble Telenor utsatt for et dataangrep og utpressing. Utpresserne krevde betaling for ikke å utsette Telenor for flere angrep.

Telenor fikk trusselbrev med krav på to millioner kroner. Selskapet betalte ikke, og oppfordrer alle andre bedrifter som får slike utpressingsbrev om heller ikke å betale.
Telenor fikk trusselbrev med krav på to millioner kroner. Selskapet betalte ikke, og oppfordrer alle andre bedrifter som får slike utpressingsbrev om heller ikke å betale. Illustrasjonsfoto: Håvard Fossen
22. okt. 2020 - 07:54

Angrepet, som var et såkalt ransom-DDoS-angrep, varte ifølge Telenor i rundt tre timer, og all trafikk til de berørte tjenestene ble tatt ned i en kort periode. Mobil- og bredbåndstjenestene, som er selskapets kjernetjenester, ble ikke rammet.

– Slike angrep sender store mengder «søppeltrafikk» mot en internettjeneste eller andre eksponerte systemer hos en bedrift, slik at disse blir utilgjengelig for brukerne eller bedriften selv, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Petter-Børre Furberg, i en pressemelding.

Trusselbrev

Like etter angrepet oppdaget Telenor et trusselbrev som advarte mot at det ville komme flere angrep hvis ikke selskapet betalte angriperne i bitcoin tilsvarende 2 millioner kroner.

Telenor har ikke betalt og opplyser at de vil anmelde forholdet til politiet.

Telenor advarer nå andre norske selskaper om at også de kan bli angrepet.

– Jeg ønsker å advare om at denne gruppen nå angriper norske selskaper. Jeg vil spesielt advare selskaper som ikke har effektive metoder for å avverge store konsekvenser fra tjenestenektangrep gjennom DDoS-beskyttelse, men det viktigste av alt er å ikke betale. Det vil bare gjøre denne typen angrep lønnsom, og motiverer de cyberkriminelle til å fortsette, sier Furberg.

DDoS-angrep handler om å overvelde offeret med store mengder forespørsler eller data, slik at det ikke er i stand til å håndtere vanlig trafikk.
Les også

Avverget tidenes største DDoS-angrep

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.