TELEKOM

Teleselskap utstyrer kaffebarer med lynrask wifi-tjeneste

Skal være først i verden med kommersiell bruk av 802.11ax.

Starbucks Reserve-kaffebaren i Jongno Tower i Seoul sentrum er blant de første som tar i bruk KTs nye 10 GiGA WiFi-tjeneste.
Starbucks Reserve-kaffebaren i Jongno Tower i Seoul sentrum er blant de første som tar i bruk KTs nye 10 GiGA WiFi-tjeneste. Foto: PRNewsfoto/KT Corp
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. juli 2018 - 14:22

I tillegg til at de ofte er relativt usikre, kan offentlige wifi-soner i blant være preget av lav hastighet fordi kapasiteten ikke står i forhold til antall samtidige brukere. 

Det med farten ser ikke ut til å bli et problem med en tjeneste som det sørkoreanske teleselskapet KT åpnet denne uken. 10 GiGA WiFi, som tjenesten heter, skal være den første kommersielle wifi-tjenesten som tar i bruk den kommende 802.11ax-standarden. Dette hevder KT i en pressemelding.

Mens man tidligere har fokusert mest på hastighet, lover 802.11ax å øke kapasiteten i det trådløse nettet, slik at enda flere brukere kan koble seg opp samtidig. Dette oppnås med bruk av teknologier som OFDMA (orthogonal frequency division multiplexing access) og MU-MIMO (multi-user multi-input multi-output).

Les mer om 802.11ax i vårt dypdykk i teknologien (Digi ekstra)

To til fire ganger raskere

KT lover likevel at den maksimale, teoretiske hastigheten per bruker blir på 4,8 gigabit/s, 2,8 ganger høyere enn med dagens 802.11ac-teknologi. I praksis ventes det ifølge KT to til fire ganger så høy hastighet som det brukerne opplever med dagens teknologi.

I den andre enden skal 10 GiGA WiFi-tjenesten være koblet til KTs 10 gigabit/s infrastruktur. 

Foreløpig er tjenesten bare tilgjengelig på tre Starbucks Reserve-kaffebarer i Seoul, i  henholdsvis Jongno Tower, Starfield Coex Mall og Gangnam Kyobo Tower.

Det hjelper selvfølgelig lite at tjenesten tilbyr 802.11ax dersom ikke brukerne selv også har enheter som støtter teknologien. Sertifiseringen av slike produkter skal etter alt å dømme først starte opp i 2019, men det kan dukke opp enkelte ikke-sertifiserte 802.11ax-produkter også før den tid. Hvem som skal få reell glede av 10 GiGA WiFi-tjenesten før dette, er uklart. 

Les mer: Nå kommer de første 802.11ax-produktene. Dette må du vite om arvtakeren til dagens wifi-standard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.