FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: Huawei Mediapad M5

Huaweis nyeste iPad-konkurrent overrasker positivt

Men et par ting irriterer oss.

Huawei Mediapad M5 er et lekkert og velfungerende nettbrett.
Huawei Mediapad M5 er et lekkert og velfungerende nettbrett. Foto: Kurt Lekanger
19. mai 2018 - 05:00

Huawei Mediapad M5

Skjerm: 10,8" IPS LCD-skjerm, 2560x1600 (16:10-format)
Prosessor: Huawei Kirin 960s, 8-kjerner ARMv8 Cortex-A73 + A53. 4 GB RAM.
Lagring: 32, 64 eller 128 GB. Mulighet for MicroSD-kort.
Kamera: 13 megapiksel hovedkamera m/autofokus, 8 megapiksel frontkamera med fast fokus
Trådløst: Wifi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 + 5 GHz). LTE (fås også med kun wifi)
Øvrig: Bluetooth 4.2. Fire høyttalere. USB Type-C ladekontakt.
Operativsystem: Android 8.0 + Emui 8.0
Batteri: 7500 mAh 
Størrelse: 258,7 x 171,8 x 7,3 mm
Vekt: 498 gram
Pris: 64 GB, 4490 kroner (4990 kroner med SIM-kort)

I februar lanserte Huawei sitt nye nettbrett, Mediapad M5. Nettbrettet er en direkte konkurrent til Apples 9,7-tommers iPad både når det gjelder pris, størrelse og spesifikasjoner. 

Da vi testet iPad 9,7 i april skrev vi at det var det beste nettbrettet du kunne kjøpe til under 3500 kroner. Men da snakker vi om iPad uten 4G.

64 GB-modellen av Mediapad M5 uten 4G koster en tusenlapp mer enn iPad-en – og hvis du går for modellen med både wifi og 4G ender vi på 4990 kroner. Det er nøyaktig det samme som 32 GB-versjonen av iPad 9,7 med wifi og 4G. Apple tar seg nemlig svært godt betalt for 4G-støtte (1500 kroner), mens Huawei bare tar 500 kroner ekstra for 4G-støtten. Dermed kan du altså få et nettbrett med mer lagringsplass til samme pris hvis du går for Mediapad M5.

Under et pressearrangement i forbindelse med lanseringen av nettbrettet i Norge la Huawei stor vekt på spesielt skjerm, lyd og nettbrettets fortreffelighet til underholdningsformål.

Vi har brukt Mediapad M5 daglig i snart to uker for å se hvordan den måler seg med konkurrentene.

God skjerm og gode høyttalere

Huawei Mediapad M5 har en skjerm i 16:10-format, i motsetning til Apple som fortsatt sverger til 4:3-skjermer.

Ettersom filmer typisk er i 16:9-format, er 16:10 et godt kompromiss og et format som egner seg veldig godt til film – samtidig som skjermen ikke blir for lang og smal. Det å få litt ekstra høyde ved å gå fra 16:9 til 16:10 gjør at skjermen også fungerer bra til surfing på nettsider, lesing av dokumenter og så videre – noe som er ett av de store fortrinnene ved 4:3-formatet.

16:10-formatet til Mediapad M5 (nederst) gir deg mye smalere striper når du spiller av video enn 4:3-formatet som brukes på IPad 9,7" (øverst).
16:10-formatet til Mediapad M5 (nederst) gir deg mye smalere striper når du spiller av video enn 4:3-formatet som brukes på IPad 9,7" (øverst).

Skjermen er av typen IPS LCD med en oppløsning på 2560 x 1600 punkter, eller «2K». Skjermen er skarp og forholdsvis lyssterk, og bildekvaliteten er god. ClariVU 5.0 skal ifølge produsenten tilpasse bildet avhengig av hva som vises på skjermen, og du kan i innstillingsmenyene velge om du vil ha kraftigere farger, justere fargetemperatur, eller slå på en funksjon som filtrerer vekk de blå fargene for å gjøre skjermen mer behagelig å se på. 

Innsynsvinkelen er også god, men ved mørke scener blir det som er svart litt gråere når man ikke ser skjermen rett forfra, men har den i litt skrå vinkel. Det er imidlertid ikke veldig merkbart, og ikke noe vi legger mye vekt på. Vi sammenlignet skjermen side om side med 2018-modellen av iPad (9,7"), og kan konstatere at bildekvaliteten er et lite hakk bedre på iPad. Detaljer i mørke områder på stillbilder og video gror lettere igjen på Huawei Mediapad M5, spesielt når man betrakter skjermen fra en vinkel. 

Huawei Mediapad M5. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Huawei Mediapad M5. Foto:  Kurt Lekanger

Glasset er for øvrig det som kalles 2,5D – som betyr at det er slipt på en slik måte at det avrundes i ytterkantene. Det ser lekkert ut, og gjør at du får en jevn og fin avrunding mot metallchassiset. 

God lyd

Høyttalerne sitter bak rillene på hver langside. Det er to høyttalere på hver side. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Høyttalerne sitter bak rillene på hver langside. Det er to høyttalere på hver side. Foto:  Kurt Lekanger

Høyttalerne er utviklet i samarbeid med Harman Kardon og har en litt spesiell plassering. Vanligvis pleier disse å sitte på kortsidene, men Huawei har valgt å plassere to høyttalere på hver langside – altså fire totalt. Aksellerometeret brukes til å detektere om du holder nettbrettet i stående eller liggende modus: Holder du det i stående modus vil to høyttalere på samme langside spille av lyd for én stereo-kanal. Hvis du holder nettbrettet i landskapsmodus vil lyden dirigeres slik at høyttalerne på høyre side på begge langsider spiller av lyd for høyre kanal, og tilsvarende for venstre kanal. Lydkvaliteten er god til å være et nettbrett i denne størrelsen, og nettbrettet spiller overraskende høyt. Sammenlignet med iPad 9,7" er fordelen at du får skikkelig stereolyd – mens iPad-en spiller lyd fra høyttalere på kun den ene kortsiden av nettbrettet. 

Huawei har fulgt trenden med å droppe 3,5 millimeter mini-jack for hodetelefoner, noe vi må innrømme at vi ikke er spesielt glad for. Den eneste utgangen på nettbrettet er en USB Type-C-kontakt. Du får riktignok med en liten overgang fra USB Type-C til minijack, men skal du bruke den får du ikke ladet nettbrettet samtidig. Og slike små overganger har en tendens til å forsvinne eller ligge et annet sted når du trenger dem. Vi nevner at Apple har valgt å beholde 3,5 mm-utgangen på sine nettbrett, men vi tipper det er bare et tidsspørsmål før de også forsvinner – slik som på iPhone.

Fra innstillingsmenyene. Bildet lengst til høyre viser programvaren for optimalisering av ytelse, lagringsplass og batteritid.
Fra innstillingsmenyene. Bildet lengst til høyre viser programvaren for optimalisering av ytelse, lagringsplass og batteritid.

Egenutviklet prosessor

Mediapad M5 leveres med Android 8.0 med Huaweis eget EMUI 8.0-«skin» på toppen. Vi snakker om en ganske «ren» Android uten de altfor store krumspringene. 

På innsiden sitter det en Huawei Kirin 960s-systembrikke, med en åttekjerners Arm-CPU på innsiden. CPU-ene i brikken er de samme som i den nye Kirin 970-brikken som sitter i Huaweis nye mobiltelefon-flaggskip, men 960-brikken mangler AI-funksjonaliteten som er i 970, og har også noe svakere grafikkprosessor (GPU).

Les testen av Huawei P20 Pro her »

Våre tester viser at Mediapad M5 har en ytelse som ligger omtrent på, eller litt under, ytelsen til Apples nyeste iPad – avhengig av bruksområde. Grafikkytelsen målt i 3DMark Sling Shot Extreme er en del bedre på iPad-en.

I praksis vil nok likevel ytelsen oppleves som noenlunde lik, og i daglig bruk oppførte Mediapad M5 seg eksemplarisk – apper startet kjapt opp, og brukergrensesnittet var uten «lugging» noe sted.

Klønete plassering av knapper

På den ene kortsiden av nettbrettet er det en fingeravtrykksleser. På samme side er det også en av/på-knapp og volumkontroller.

Av/på-knappen og volumknappene er plassert på samme kortside som fingeravtrykksleseren. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Av/på-knappen og volumknappene er plassert på samme kortside som fingeravtrykksleseren. Foto:  Kurt Lekanger

Vi stusser litt over plasseringen av disse knappene, ettersom kortsiden med fingeravtrykksleseren er den som er mest naturlig å ha ned når du bruker nettbrettet i portrettmodus (stående). Det er da lett å komme borti av/på-knappen eller volumknappene, spesielt hvis du hviler nettbrettet i fanget. Det er ikke noe stort problem, men det ville vært bedre å ha knappene et annet sted hvor de er mindre i veien. 

Fingeravtrykksleseren låser opp nettbrettet kjapt, og den kan også settes opp slik at du kan bruke den til å navigere tilbake, se nylige oppgaver eller gå til startskjermen. Da vil den erstatte den vanlige Android-navigasjonslinjen som ligger nederst på skjermen. 

Fingeravtrykksleseren tar liten plass. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Fingeravtrykksleseren tar liten plass. Foto:  Kurt Lekanger

Nettbrettet lades via USB Type-C-utgangen, og med hurtiglading og det medfølgende strømadapteret skal en full lading fra 0 til 100 prosent gå på under tre timer. Batteriet er på 7500 mAh, og i våre tester holdt nettbrettet koken forholdsvis lenge mellom hver lading – gjerne noen dager ved vanlig bruk. Huawei oppgir selv 12 timer med 1080p videoavspilling. Det er mulig å få bedre batteritid ved å sette opp nettbrettet til å automatisk redusere skjermoppløsningen ved behov – dette gjør du enkelt i innstillingsmenyene.

Kameraet har en oppløsning på 13 megapiksler. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Kameraet har en oppløsning på 13 megapiksler. Foto:  Kurt Lekanger

Vårt testeksemplar hadde 64 GB lagringsplass, og nettbrettet fås også med 32 eller 128 GB. En god del av plassen var brukt opp av diverse forhåndsinstallerte apper, blant annet noen spill, samt litt «reklamete» apper fra blant annet Booking.com og eBay, og en annonsefinansiert versjon av WPS Office. Disse kan heldigvis avinstalleres helt (noen nettbrett lar deg bare deaktivere appene – Huawei lar deg fjerne dem fullstendig).

Ellers nevner vi at Huawei selger et beskyttelsesdeksel til 390 kroner, og at du får kjøpt et tastatur til 990 kroner. Vi har ikke prøvd tastaturet, men det vanlige dekselet fungerer fint. Såvidt vi vet finnes det ikke noen penn til Mediapad M5, så om du har behov for det må du velge en iPad eller et annet nettbrett med penn-støtte. Det kommer imidlertid en Mediapad M5 Pro-modell som vil bli levert med en penn («Huawei M-Pen»).

Konklusjon og alternativer

Huawei Mediapad M5 er et svært bra nettbrett til prisen. Den har ganske god ytelse, en god skjerm, bra lyd – og er ellers et godt utstyrt og velbygget nettbrett. 

Huawei Mediapad M5 (til venstre) ved siden av iPad 9,7". <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Huawei Mediapad M5 (til venstre) ved siden av iPad 9,7". Foto:  Kurt Lekanger

I den samme prisklassen finner vi som nevnt også 2018-modellen av iPad med 9,7-tommers skjerm. Skjermkvaliteten på iPad 9,7 er litt bedre enn på Huawei Mediapad M5, selv om forskjellen ikke er veldig stor. Huawei Mediapad M5 har imidlertid et skjermformat som gjør at skjermen egner seg bedre til film enn iPad-skjermen. Du slipper store striper oppe og nede, og får i praksis et større bilde når du viser film i 16:9-format.

Totalt sett mener vi Mediapad M5 og iPad 9,7 er ganske likeverdige produkter – og forskjellene er såpass små at det blir litt smak og behag. Trenger du et nettbrett med mye lagringsplass og både wifi og 4G er det Mediapad M5 som er mest for pengene, mens iPad er det beste kjøpet hvis du velger modellen uten 4G. Da kommer du ned i under 3500 kroner – som er veldig mye for pengene. 

Les testen av iPad 9,7 (2018) her »

Er du ute etter noe enda mer avansert – og dyrere – bør du ta en kikk på våre tester av Microsoft Surface Pro LTE og Apple iPad Pro.

Vi likte Vi likte ikke

- Bra skjerm
- God lyd fra fire høyttalere
- Forholdsvis god ytelse
- Pen design
- Godt utstyrt
- Mye for pengene

- Mye forhåndsinstallert og unødvendig programvare
- Litt klønete plassering av knapper

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.