TEST: Microsoft Surface Go

Microsofts minste nettbrett er en liten lekkerbisken – men kan den måle seg mot iPad?

Windows-baserte Surface Go er både PC og nettbrett i ett. Vi har sjekket hva det har som ikke Apple iPad eller andre konkurrenter kan tilby.

Microsoft Surface Go.
Microsoft Surface Go. (Foto: Kurt Lekanger, Digi.no)

Windows-baserte Surface Go er både PC og nettbrett i ett. Vi har sjekket hva det har som ikke Apple iPad eller andre konkurrenter kan tilby.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I juli lanserte Microsoft sitt hittil minste nettbrett – Microsoft Surface Go. Nettbrettet, som har 10-tommers skjerm, er størrelsesmessig omtrent som konkurrenten Apple iPad. Sistnevnte har 9,7-tommers skjerm og veier noen gram mindre, men ellers er de to nettbrettene veldig sammenlignbare.

Microsoft Surface Go

Skjerm: 10" berøringsskjerm, 1800x1200 (3:2-format)
Prosessor: Intel Pentium Gold 4415Y, 1,6 GHz, 2 kjerner, 4 tråder
Systemminne (RAM): 8 GB (4 GB opsjon)
Lagringsplass:
128 GB SSD (64 GB eMMC er opsjon) 
Kamera: 8 megapiksel hovedkamera, 5 megapiksel frontkamera. 
Trådløst: Wifi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, mulighet for LTE/SIM-kort. 
Tilkoblinger: USB-C, Surface Connect, MicroSDXC-kortleser, 3,5mm hodetelefon
Øvrig: Windows Hello pålogging
Operativsystem: Windows 10 Home i S-modus (fås også med Windows 10 Pro)
Batteri: Opptil 9 timers batteritid
Størrelse: 245 x 175 x 8,3 mm
Vekt: 522 gram
Pris: 5899 kroner for 128 GB-versjonen, 4499 for 64 GB-versjonen

Den store forskjellen er selvfølgelig at mens iPad kjører iOS-operativsystemet, så kommer Surface Go med Windows 10.

Apples mobiloperativsystem har blitt bedre tilpasset produktivitetsformål i de nyeste versjonene – men det er likevel ikke til å legge skjul på at Windows er et bedre operativsystem hvis du jobber med mange applikasjoner, og har mange vinduer åpne samtidig som du vil veksle raskt mellom. Så kan det sies at iOS også har sine fordeler – hva som fungerer best kommer litt an på hva du bruker nettbrettet til.

Vi har nå brukt Surface Go  et par uker og sitter igjen med et bra inntrykk av nettbrettet – men alt er ikke bare fryd og gammen.

Surface Go finnes i to versjoner – en med 4 GB RAM og 64 GB lagringsplass og en med 8 GB RAM og 128 GB lagringsplass. Det er sistnevnte vi har testet. 

Lekkert tastatur og praktisk reisemus

Nettbrettet er som sagt omtrent like stort som 9,7-tommersversjonen av iPad, og rundt 0,8 millimeter tykkere. 

I likhet med andre Surface-nettbrett har også Surface Go en innebygget støtte som kan foldes ut på baksiden – eller «kickstand», som Microsoft kaller det. Denne er veldig praktisk hvis du vil plassere nettbrettet på bordet for å se en film eller vise frem en presentasjon.

Kickstand-funksjonen er også nødvendig når du bruker nettbrettet med det tilhørende tastaturdekselet – som er ekstrautstyr. Vi fikk levert med det nye dekselet som kalles Surface Go Signature Type Cover, samt en liten mus kalt Surface Mobile Mouse. Begge deler var i en lekker mørk burgunder farge, og tastaturet har en myk overflate i et materiale som kalles Alcantara.

Surface Go Signature Type Cover.
Surface Go Signature Type Cover. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Tastaturet var overraskende godt å skrive på, selv om det er en del smalere enn et standardtastatur. Det er et tastatur med «skikkelige» taster, og om du ikke bruker ekstern mus så fungerer også den integrerte pekeplaten veldig bra. 

Tastaturet hektes lett av, og festes med magnet.
Tastaturet hektes lett av, og festes med magnet. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Når du bruker nettbrettet med tastatur, må du i likhet med Microsoft Surface Pro ha skjermstøtten ute for at skjermen skal bli stående oppe – og det gjør at du får en skarp kant mot lårene når du bruker nettbrettet med tastatur på fanget. Det gjelder også enkelte andre Windows-baserte nettbrett med tastatur. Men Apple har løst dette smartere på iPad, med et tastatur du bretter på en lur måte slik at skjermen blir stående oppreist uten behov for noen ekstra støtte bak. 

God skjerm, men begrensede tilkoblingsmuligheter

Surface Go har en ganske god skjerm med bra innsynsvinkel og god lysstyrke. Oppløsningen er litt lavere enn for iPad 9,7", men bildet er likevel skarpt og fint. 

En ting vi liker veldig godt er at kameraet har støtte for Windows Hello-pålogging med ansiktsgjenkjenning. Da går innloggingen lynkjapt og automatisk så snart du trykker på-knappen. Kameraet foran er på 5 megapiksler, mens hovedkameraet bak er på 8 megapiksler og støtter autofokus og videoopptak opptil 1080p (Full HD). 

Det er både USB-C-kontakt, 3,5 mm hodetelefonutgang, samt en proprietær ladeutgang (Surface Connect). Du kan imidlertid også lade via USB-C.
Det er både USB-C-kontakt, 3,5 mm hodetelefonutgang, samt en proprietær ladeutgang (Surface Connect). Du kan imidlertid også lade via USB-C. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Av tilkoblingsmuligheter har du en USB-C-kontakt, en 3,5 mm hodetelefonutgang, samt Microsofts proprietære Surface Connect-ladeport. Du kan lade via USB-C-utgangen, men ladingen tar lang tid hvis du bare har en vanlig mobiltelefonlader – og fungerer da best når nettbrettet er skrudd av. Det er likevel praktisk å ha muligheten, i tilfelle du har glemt igjen laderen et sted.

På undersiden av den utfellbare støtten finner du en kortleser for MicroSD-kort – kjekt å ha hvis du vil utvide lagringskapasiteten, eller for å flytte innhold fra én enhet til en annen.

MicroSD-kortleseren finner du under skjermstøtten på baksiden av nettbrettet.
MicroSD-kortleseren finner du under skjermstøtten på baksiden av nettbrettet. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Nettbrettet kjører Windows 10 Home i S-modus, som innebærer at det kun er mulig å installere programvare fra Windows Store. Det skal gi økt sikkerhet, samt at man unngår å laste ned programmer som ikke fungerer optimalt på den noe beskjedne prosessoren. Dette kan enkelt deaktiveres – noe vi tror veldig mange vil gjøre. 

Svak prosessor

Mens Apples iPad og mange Android-baserte nettbrett baserer seg på Arm-prosessorer, har Microsoft valgt å gå for en Intel-prosessor i Surface Go (i likhet med de øvrige Surface-produktene). 

Det er snakk om en forholdsvis svak Intel-prosessor, en Intel Pentium Gold 4415Y-brikke. Dette er en strømgjerrig prosessor (såkalt TDP på bare 6 watt) på 1,6 GHz og med to kjerner og kjøring av fire samtidige tråder. Nettbrettet har for øvrig ingen vifter, og er dermed helt lydløst.

Den lille musen er ekstrautstyr, og ligger godt i hånden.
Den lille musen er ekstrautstyr, og ligger godt i hånden. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

I daglig bruk virket nettbrettet raskt nok – men vi merker at det lugger litt innimellom, for eksempel hender det at ting hakker litt når du navigerer på nettsider i Google Chrome. Og enkelte litt krevende applikasjoner tok litt tid å starte opp. Grafikken håndteres av en Intel HD Graphics 615-GPU som er integrert i prosessoren.

Her er noen ytelsestester vi kjørte på nettbrettet. Vi har også sammenlignet med iPad 9,7" (2018) og Huawei Mediapad M5 i ytelsestesten Geekbench (bla med pilene ovenfor grafen for å velge mellom de ulike testprogrammene): 

Som det fremgår av ytelsestesten er Surface Go noe tregere enn både Apple iPad 9,7" og Huawei Mediapad M5 – som begge er sammenlignbare maskiner, også prismessig.

Angående ytelse, så er det én ting vi stusser over. 128 GB-modellen vi har testet kommer med 128 GB SSD, mens 64 GB-versjonen kommer med lagringsplass av typen eMMC. Sistnevnte er typisk en del tregere enn SSD. Kombinert med bare halvparten så mye systemminne (4 GB), har vi en mistanke om at den billigste modellen kommer til å være forholdsvis treg. 

Batteritiden er oppgitt til 9 timer videoavspilling.

Konklusjon og alternativer fra konkurrentene

Microsoft Surface Go er et nettbrett som har den samme gode byggekvaliteten og kvalitetsfølelsen som vi kjenner fra storebror Surface Pro LTE, men til en mye lavere pris. 

Microsoft Surface Go.
Microsoft Surface Go. Foto: Kurt Lekanger, Digi.no

Nettbrettet føles imidlertid noe tregere enn konkurrenter som Apple iPad 9,7" (2018-modellen) eller Huawei Mediapad M5. Fordelen med Surface Go er at du får en skikkelig Windows-PC som kan kjøre alle de vanlige Windows-applikasjonene dine.

Alt i alt er dette en god pakke hvis du trenger en liten Windows-PC med god kvalitetsfølelse, men har du litt krevende behov vil vi anbefale å legge litt mer penger i en kraftigere PC. Er ikke Windows avgjørende og du stort sett vil konsumere innhold, ville vi gått for en iPad 9,7".

Vi likte Vi likte ikke
- God byggekvalitet - Litt svak ytelse
- God skjerm - Få tilkoblingsmuligheter
- Bra tastatur og mus - Ikke optimalt å ha på fanget som «laptop»
- Fungerer bra som både nettbrett og PC  
- Vifteløs PC  

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen