SIKKERHET

Ti av disse skal representere Norge i EM

I helgen gikk finalen i Norwegian Cyber Security Challenge (NCSC) av stabelen på NTNU Gjøvik, og landslaget som går videre til den europeiske finalen er nå plukket ut.

Finalister, organisatorer og bidragsytere tar en velfortjent pause fra dataskjermene for å trekke frisk luft – og ta et gruppefoto.
Finalister, organisatorer og bidragsytere tar en velfortjent pause fra dataskjermene for å trekke frisk luft – og ta et gruppefoto. Foto: Sarah McDonald Gerhardsen
21. juni 2018 - 05:00

Norwegian Cyber Security Challenge

- Arrangeres av NTNU IIK og NTNU CCIS, i samarbeid med Cyberforsvaret

- Er for deltakere fra 16-25 år, hvor de opp til 20 år regnes som juniordeltakere

- De ti beste (og to reserve) plukkes ut til landslaget, hvor det kan være maks fem (og en reserve) seniorer, resten juniorer

- Landslaget skal representere Norge i European Cyber Security Challenge som skal gå i London fra 14.-18. oktober

GJØVIK (digi.no): Tre av de som deltok i finalen av NM i hacking, er Martin Ingesen (23), Nikolai Magnussen (24) og Simen Linderud (23). Alle tre er godt vant til å konkurrere i cybersikkerhet.

Ingesen og Magnussen har blant annet vunnet TGHack fire år på rad, mens Linderud tidligere i år vant tittelen «Master of Cyber Security» under HackCon-konferansen.

I fjor gikk både Ingesen og Magnussen videre til landslaget, mens Linderud ble reserve. Norge stakk da av med en fjerdeplass i European Cyber Security Challenge (ECSC).

De tre deltok sammen på lag i de innledende rundene tidligere i år, under lagnavnet «Edward Pwnden» – og var laget med høyest poengsum av de som kvalifiserte videre til finalen. I finalen ble de imidlertid fordelt på hvert sitt lag, og måtte forberede seg på at ikke alle tre ville kvalifisere.

«Edward Pwnden» gjorde det best av lagene som kvalifiserte til finalen, og håpet i det lengste at alle tre skulle få en plass på landslaget. F.v.: Nikolai Magnussen, Martin Ingesen og Simen Linderud.  <i>Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen</i>
«Edward Pwnden» gjorde det best av lagene som kvalifiserte til finalen, og håpet i det lengste at alle tre skulle få en plass på landslaget. F.v.: Nikolai Magnussen, Martin Ingesen og Simen Linderud.  Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen

– Det blir sikkert litt bittert om noen av oss går videre og noen ikke, men vi unner jo hverandre å kvalifisere, sa Ingesen før finalen brakte løs.

Best av juniorene

Deltakeren som gjorde det best av juniorene (16-20 år) i de innledende rundene, var Birk Tjelmeland (19).

Han vant Norsk informatikkolympiade tidligere i år, men har aldri deltatt i cybersikkerhetskonkurranser tidligere.

– I de innledende rundene hadde jeg jo god tid og kunne google alt jeg lurte på, så jeg vet ikke hvordan det kommer til å gå nå, sa Tjelmeland før finalen.

Birk Tjelmeland var best av juniordeltakerne i de innledende rundene. <i>Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Birk Tjelmeland var best av juniordeltakerne i de innledende rundene. Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen

Tjelmeland konkurrerte alene under de innledende rundene. Under finalen ble de 25 finalekvalifiserte deltakerne fordelt på fem lag med fem deltakere på hvert lag.

Tjelmeland havnet på lag sammen med blant annet Ingesen.

Første runde: Attack/defence

Finalen var delt inn i tre deler: Attack/defence, scenario-basert og presentasjon. Først ut var attack/defence.

–  Her kan alle angripe alle. Lagene får poeng hvis de klarer å angripe andre, og mister poeng hvis de ikke klarer å forsvare seg mot andres angrep, forklarer seniorrådgiver ved NTNU IIK og organisatorisk ansvarlig for konkurransen, Espen Torseth.

Denne runden besto av tre deloppgaver, skrevet i rust, C og JavaScript. For å løse disse oppgavene måtte lagene bruke kunnskaper om blant annet binær patching, reverse engineering, skripting, analyse av kode for å finne sårbarheter, og å skrive exploits for å utnytte sårbarheter de fant. Her handlet det altså først og fremst om å måle lagets tekniske ferdigheter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Etter denne runden var det laget til Ingesen og Tjelmeland som lå best an. Magnussen og Linderud var ikke like fornøyde med sine lags innsats, som lå på henholdsvis nest siste og siste plass.

Laget til Ingesen og Tjelmeland gjorde det best fra første runde. F.v.: Simen Lybekk, Birk Tjelmeland, Tor Berre, Kasper Furnes Bernhoff og Martin Ingesen.  <i>Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Laget til Ingesen og Tjelmeland gjorde det best fra første runde. F.v.: Simen Lybekk, Birk Tjelmeland, Tor Berre, Kasper Furnes Bernhoff og Martin Ingesen.  Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen

– Jeg har vært veldig heldig med mine lagkamerater, de er raske og flinke. Og vi har fått god kjemi, det er jo det viktigste, sa Ingesen.

– Det er et veldig bra lag. De seniorene jeg er på lag med er veldig flinke og har vært med her før, så de vet mer hva det går i, sa Tjelmeland, og innrømmet at han kjente på at han var en av juniorene på laget.

Scenario og presentasjon

Da runde to skulle starte, var det ingen av deltakerne som ante hva de gikk til.

– Vi har ingen peiling på hva neste runde blir, så det blir veldig spennende å se, sa Ingesen rett før rundestart. 

– Runde to var satt opp som et penetrasjonstestoppdrag, der lagene skulle angripe et nettverk med klienter og servere med ulike operativsystemer. Her var det lagt inn flere kjeder av sårbarheter, konfigurasjonsfeil og lignende som lagene skulle finne, forklarer Torseth.

Espen Torseth forbereder lagene på avslutning av første runde – og lunsjpause.  <i>Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Espen Torseth forbereder lagene på avslutning av første runde – og lunsjpause.  Foto:  Sarah McDonald Gerhardsen

Magnussen forteller at han syntes det var en spennende konkurranseform, og at det fremsto som et realistisk scenario.

– Etter første runde var det et scenario vi ikke fikk vite noe om. Hemmelighetsholdet er jo en stor del av ECSC, så jeg vil si det er en bra ting at vi får ganske lite informasjon, siden det er nærmere hvordan konkurransen kommer til å utspille seg i London. Det er jo viktig at vi forbereder oss på alle potensielle oppgaver, sier han.

Andre runde målte i større grad lagenes samarbeidsevner, og hvor godt de organiserte arbeidet.

Tredje og siste runde var presentasjon av funnene fra runde to. Her så dommerne etter hvor godt laget klarte å kommunisere funnene sine til andre.

Landslaget er klart

Etter tre runder og over et halvt døgn med intens tevling var det ett lag som hadde gjort det klart bedre enn de andre: Laget til Ingesen og Tjelmeland beholdt fortrinnet gjennom hele konkurransen, og stakk av med seieren.

– For mitt lag gikk både første og andre del som en drøm. Jeg var på et godt lag som var teknisk flinke, og samtidig dyktige til å kommunisere og hjelpe hverandre til fremgang, sier Ingesen.

I tillegg til at hele vinnerlaget automatisk ble tatt inn i landslaget, ble det håndplukket fem andre deltakere og to reserver fra de andre lagene.

Selv om laget til Magnussen ikke gikk til topps, ble tre av deltakerne plukket ut til landslaget. Magnussen selv (forrest til venstre) fikk en plass, Ole Fredrik Borgundvåg Bergh (bakerst til høyre) fikk en reserveplass, og Anders Been Wilhelmsen ble plukket ut som lagkaptein. <i>Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Selv om laget til Magnussen ikke gikk til topps, ble tre av deltakerne plukket ut til landslaget. Magnussen selv (forrest til venstre) fikk en plass, Ole Fredrik Borgundvåg Bergh (bakerst til høyre) fikk en reserveplass, og Anders Been Wilhelmsen ble plukket ut som lagkaptein. Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen

Magnussen var en av de som ble valgt ut fra de andre lagene, mens Linderud denne gangen ikke nådde opp.

– Det er jo selvfølgelig litt kjipt, men det viktigste er å skape et landslag. Vi lå dessverre litt for langt bak etter første runde, og vi greide ikke gjøre nok for å ta igjen Martin sitt lag som endte med å gjøre det best totalt sett, forteller Linderud.

Magnussen synes det er synd at ikke Linderud ble tatt med videre.

– En håper jo selvsagt alltid at gode lagkamerater kvalifiserer seg videre, selv om vi visste at sannsynligheten for at alle tre skulle bli tatt ut til landslaget var relativt liten, sier han.

Nora Futsæter var én av tre kvinner som deltok, og den eneste kvinnen som ble tatt ut til landslaget – der hun har fått rollen som visekaptein. <i>Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen</i>
Nora Futsæter var én av tre kvinner som deltok, og den eneste kvinnen som ble tatt ut til landslaget – der hun har fått rollen som visekaptein. Foto:   Sarah McDonald Gerhardsen

– Det er selvsagt trist å ikke ha med Simen, men vi var jo forberedt på at ikke alle tre ville kvalifisere. Han har jo fremdeles en sjanse neste år, så vi får jobbe sammen om å kvalifisere i 2019 også, sier Ingesen.

Linderud forteller at han er enig med dommerne når det kommer til seniorene som ble valgt, og synes landslaget i sin helhet bærer preg av gjennomtenkte valg. 

– De utfyller hverandre bra og alle har en soleklar rolle på laget. Så jeg har høye forhåpninger til ECSC, sier han.

Her er hele landslaget:

Seniorer Juniorer
Anders Been Wilhelmsen (kaptein) Birk Tjelmeland
Nora Futsæter (visekaptein) Kasper Furnes Bernhoff
Martin Ingesen Tor Berre
Simen Lybekk Daniel Isaksen
Nikolai Magnussen Ole Fredrik Borgundvåg Bergh
Eirik Hole (reserve)   
Mikael Klages (reserve)   
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.