SUPERDATAMASKINER

Tok 10 år å bygge: Forskere har skrudd på verdens kraftigste super­data­maskin som fungerer som en menneske­hjerne

Slik ser SpiNNaker-maskinen ut.
Slik ser SpiNNaker-maskinen ut. Foto: University of Manchester
12. nov. 2018 - 11:37

Forskere har begynt å se til måten selve hjernen fungerer på i sin jakt på drive datateknologien fremover, og nå har det skjedd et stort fremskritt på dette områder. Det melder blant andre nettstedet Motherboard.

Ved University of Manchester i Storbritannia har nemlig forskere nå skrudd på det de kaller verdens største såkalte «nevromorfiske» superdatamaskin – som er navnet på datamaskiner som er inspirert av måten hjernen fungerer på.

Tok 10 år å bygge

Maskinen har fått navnet SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) og inneholder én million prosessorkjerner. Den har vært under planlegging i hele 20 år og tok 10 år å konstruere.

Det spesielle med maskinen er altså at den emulerer den unike arkitekturen til hjernen, som er i stand til massiv parallellprosessering gjennom å sende milliarder av små informasjonsmengder til tusenvis av steder på samme tid.

Maskinen gjør dette ved å simulere de biologiske hjernecellene som kommuniserer via elektrokjemiske signaler.

I likhet med hjernen er maskinen også i stand til prosessering som er såkalt ikke-deterministisk, altså hvor prosessene ikke er forutsigbare og repeterbare – slik de er i vanlige datamaskiner.

Vil finne ut hvordan hjernen fungerer

Dette skal ifølge forskerne kunne sette dem i stand til å oppdage nye prinsipper innen parallellprosessering, uten at det er helt klart hva dette innebærer i praksis.

En hjerne består imidlertid av mangfoldige milliarder hjerneceller, og simulering er derfor krevende. For å sette det i perspektiv inneholder en musehjerne cirka 100 millioner hjerneceller, eller nevroner, mens en menneskehjerne inneholder rundt 100 milliarder.

I første omgang er målet til forskerne å modellere opptil én milliard nevroner med maskinen. Hittil har maskinen blant annet blitt brukt til å simulere aktiviteten til bestemte deler av hjernen, deriblant en begrenset del av hjernebarken, som blant annet er ansvarlig for prosessering av sanseinformasjon.

Når det gjelder bruksområder er det nettopp innsikt i hvordan hjernen fungerer som så langt er blant de sentrale anvendelsene til systemet. I den forbindelse utvikles prosjektet i samarbeid med Human Brain Project, som jobber med å fremme hjerneforskning.

Mer informasjon om SpiNNAker kan du finne på prosjektets hjemmeside.

Les også: Forskere har laget et nettverk av hjerner som lar flere personer «sende tanker» til hverandre »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.