TURINGPRISEN

– Vanskelig å forestille seg en verden uten hans oppfinnelse

Turing-prisen til Tim Berners-Lee.

World Wide Web ble funnet opp av Tim Berners-Lee. Her fotografert da han besøkte Norge i 2012.
World Wide Web ble funnet opp av Tim Berners-Lee. Her fotografert da han besøkte Norge i 2012. Bilde: Per Ervland
4. apr. 2017 - 14:50

Den prestisjetunge ACM Alan M. Turing Award for 2016 er i dag tildelt web-oppfinneren Sir Tim Berners-Lee (69).

I tillegg til heder og ære vil han motta én million dollar fra Google som en del av prisen.

Turing-prisen blir av mange betraktet som en slags nobelpris innen databehandling. Tidligere vinnere består av tunge navn og vitenskapsmenn, som har kommet med betydelige bidrag og tekniske nyvinninger som endret verden.

Den fremsynte Douglas Engelbart og TCP/IP-oppfinnerne Vint Cerf og Robert E. Kahn er blant disse. Det er også de to norske pionerene Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard, bedre kjent som opphavet til objektorientert programmering.

Fjorårets vinnere: Skaperne av moderne krypto

Nå får disse hedersmennene følge av briten som fant opp World Wide Web, laget den første nettleseren og skapte noen av de underliggende protokollene til weben, som igjen gjorde internett langt mer tilgjengelig for folk flest.

– Vanskelig å forestille seg verden uten

I fjor var det 25 år siden teknologien ble offentliggjort. Oppfinnelsen er enda et par år eldre, ettersom Berners-Lee fant opp den såkalte verdensveven allerede i 1989, mens han jobbet ved verdens største senter for partikkelfysikk, CERN.

Hypertekst-prosjektet var opprinnelig ment som en kommunikasjonsplattform som lot forskere dele data, nyheter og dokumenter på en effektiv måte.

I dag er WWW den primære kanalen som flere milliarder mennesker bruker hver dag for å kommunisere, hente informasjon og tilegne seg kunnskap, handle varer og tjenester og svært mye annet.

– Det første nettstedet kom på plass i 1991. Selv om det ikke virker så lenge siden, er det vanskelig å forestille seg verden før Sir Time Berners-Lee sin oppfinnelse. Han fant ikke bare opp de underliggende teknologiske bidragene som gjør weben mulig, som URI-er, og nettlesere, men tilbød samtidig en helhetlig visjon for hvordan hver enkelt av disse elementene fungerte sammen, uttaler Vicki L. Hansen, president i ACM (Association for Computing Machinery), som i år deler ut prisen for 50. gang.

Det aller første nettstedet var det selvsagt den britiske datainnovatøren som selv etablerte. Det skjedde den 6. august 1991. Nettstedet er fortsatt tilgjengelig i sin opprinnelige form: http://info.cern.ch/

Nordmannen Håkon Wium Lie var en av bare to kolleger som på et tidlig tidspunkt jobbet sammen med Tim Berners-Lee ved CERN i Sveits. Litt om den historien kan du lese i saken vår om 20 årsjubileet til Lies oppfinnelse, Cascading Style Sheets.

Turing-prisen er oppkalt etter den britiske matematikeren Alan Mathison Turing (1912-1954), som er mest kjent for avgjørende bidrag til de alliertes kryptoanalyse av tyske Enigma under andre verdenskrig, et arbeid flere mener var med på å snu krigslykken. Turing selv fikk aldri den anerkjennelsen han fortjente i sin levetid. Kryptografen ble benådet posthumt først julaften 2013.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.