KRIGEN I UKRAINA

Ukraina ber om at russiske toppdomener, sertifikater og IP-adresser inndras

Lite tyder på at anmodningen vil bli tatt til følge.

Ukraina ønsker å frata Russland både IP-adresser og toppdomener. Dette kunne ha fått store konsekvenser, men ingenting tyder på at det kommer til å skje.
Ukraina ønsker å frata Russland både IP-adresser og toppdomener. Dette kunne ha fått store konsekvenser, men ingenting tyder på at det kommer til å skje. Foto: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mars 2022 - 19:00

Det ukrainske departementet for digital transformasjon har sendt et brev til Göran Marby, toppsjefen i Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), som blant annet har ansvaret for koordinering av toppnivådomenene. Der bes ICANN om at følgende sanksjoner innføres mot Russland: 

  1. Inndra, permanent eller midlertidig, domenene «.ru»-, «.рф»- og, «.su». Listen er ikke uttømmende. 
  2. Bidra til å trekke tilbake SSL/TLS-sertifikater for de overnevnte domenene. 
  3. Steng DNS-rotservere lokalisert i Russland. 

Det nevnes to servere, én i St. Petersburg og én i Moskva – den sistnevnte skal ha tre instanser.

Russiske servere ville med dette fortsatt være tilgjengelige på internett, men det ville være mye vanskeligere å kontakte mange av dem.

Det kan hende at Russland har sikret seg mot en slik utestengelse. I 2017 kom det fram at landet hadde planer om et reservesystem for ICANNs rotservere. Digi.no kjenner ikke til om dette faktisk ble etablert.

Elon Musk.
Les også

Elon Musk bes om å blokkere russiske kanaler fra Starlink – dette svarer han

Også IP-adresser og sikkerhetssertifikater

Brevet er undertegnet av Mykhailo Fedorov, som er digitaliseringsminister og første visestatsminister i Ukraina. 

Han skriver at han vil sende en tilsvarende forespørsel til RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre), hvor han ber senteret om å trekke tilbake retten til å bruke alle IPv4- og IPv6-adressene som i dag er tildelt russiske RIPE-medlemmer – i tillegg til DNS-rotservere som russiske LIR-organisasjoner (Local Internet Registry) opererer. 

RIPE er et regionalt internettregisteret som har ansvaret for å dele ut blokker av IP-adresser til Europa, Midtøsten og deler av sentral-Asia.

Uten IP-adresser fra RIPE ville det ha blitt veldig vanskelig å få kontakt med servere lokalisert i Russland, i alle fall fra utlandet. Selv om slike problemer nok kan løses, vil det kreve en massiv jobb. 

Fedorov begrunner forespørselen med at russiske myndigheter brudd på internasjonal lov i forbindelse med invasjonen av Ukraina, alle truslene Russland mot andre nasjoner, samt at myndighetene bruker internett til å spre «desinformasjon, hatprat, oppfordringer til vold og til å forhindre sannheten om krigen i Ukraina». 

Fedorov mener disse tiltakene vil kunne bidra til at internettbrukere oppsøker pålitelig informasjon innen andre domenesoner, og dermed unngår russisk propaganda og desinformasjon.

Ifølge The Register er det registrert rundt 5 millioner russiske domenenavn. 

Avvises trolig

Brevet som Fedorov har undertegnet, har blitt postet i ICANNs epostliste av blant annet en kvinne som navngir seg som Oksana Prykhodko. Flere har svart på innlegget, blant annet Erich Schweighofer, en professor i internasjonal rett ved Universitet i Wien

Han skriver at til tross for den vanskelige situasjonen Ukraina er i, vil det å fjerne Russland fra internett ikke bidra til at demokratisering av det russiske samfunnet.

– ICANN er en nøytral plattform som ikke tar side i denne konflikten, men lar stater handle deretter, for eksempel ved å blokkere all trafikk fra en gitt stat, skriver Schweighofer.

Som Digi.no tidligere har skrevet (for abonnenter), var det en potensiell mulighet for at RIPE ville følge EU-sanksjoner om å «fryse» tilgangen russiske foretak har til RIPE-registeret. Dette innebærer dog ikke å trekke tilbake tilgangen til IP-adresser. I stedet kan de bli fratatt muligheten til å gjøre endringer.  

Eugene Kaspersky, sjef og grunnlegger av Kaspersky Lab.
Les også

Europeiske myndigheter advarer mot å bruke Kasperskys antivirusprogrammer

Avvises helt av RIPE

RIPE-styret kom tirsdag med en resolusjon om tildelingen av kritiske tjenester. Verken den ukrainske henvendelsen eller Russland nevnes ikke spesifikt, men resolusjonen er likevel et klart nei til å frata Russland IP-adresser.

– Styret i RIPE NCC mener at midler for å kommunisere ikke bør påvirkes av politiske disputter, internasjonale konflikter eller krig. Dette inkluderer tilgangen til korrekt registrerte internett-nummer-ressurser, heter det i resolusjonen som er undertegnet Christian Kaufmann, styreformann i RIPE NCC. 

Han understreker at det er avgjørende av RIPE forholder seg nøytrale og ikke velger side i de nevnte typene konflikter. 

Dermed virker det som at Ukrainas anmodning har falt på stengrunn. Men de siste tider handlinger har ført til store endringer i etablert praksis.

– Nøytralitet som et svar på drap er ikke nøytralt, skriver Antony Van Couvering i e-postlisten til ICANN og viser til at selv Tyskland har besluttet å sende våpen til Ukraina. Van Couvering er toppsjef for Minds + Machines Group, et selskap som opererer flere av de nyere toppdomene. 

Oslo  20100709. Eksteriør av lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.