SIKKERHET

Undersøkte innsamling av biometriske data i 50 land – slik gjorde Norge det

3D illustration. Genetic code DNA coming out of the fingerprint.
3D illustration. Genetic code DNA coming out of the fingerprint. Illustrasjonsfoto: Colourbox/29981649
6. des. 2019 - 05:00

I oktober slapp det britiske selskapet Comparitech, som spesialiserer seg på veiledning innen teknologi og sikkerhet, en rapport som viste at Norge lå i toppsjiktet på personvern. I en ny rapport har det samme selskapet fokusert spesifikt på biometriske data, og der står det verre til.

I den nye rapporten undersøkte Comparitech praksisen i 50 land når det gjelder omfanget og bruken av biometriske data, og Norge var også med. 

Midt på treet

Comparitech fokuserte på et knippe ulike faktorer i sin undersøkelse, deriblant hvorvidt landene har biometriske databaser og i hvilken grad politiet har tilgang til disse, og omfanget av kameraovervåkning med ansiktsgjenkjenning.

I tillegg tok selskapet for seg bruken av biometriske løsninger på arbeidsplassen, bruk av visum med biometriske data, og hvorvidt denne type data data brukes i forbindelse med pass, nasjonale ID-kort og av banker. Det ble også sett på om det finnes lover som spesifikt regulerer biometriske data.

Camera system guarding blue skyscraper office building with sky above
Les også

Ny rapport: – Norge er nest best på personvern

Landene i undersøkelsen ble tildelt 0-5 poeng i de ulike kategoriene, hvor 0 er best og 5 er verst. Totalt fikk Norge 13 poeng av 25 mulige, som altså plasserer landet midt på treet.

Comparitech fant at Norge, i likhet med de fleste andre land i undersøkelsen, har solid lovverk på plass når det gjelder innsamling og bruk av biometriske data, og Norge skårer også godt i kategoriene for ID-kort, pass, banker og kameraovervåkning med ansiktsgjenkjenning.

Bruker biometrisk database

I database-kategorien fant selskapet at Norge opererer med en medium stor biometrisk database med polititilgang, som gir landet noe dårligere poengsum på det feltet.

Norge krever også visum som inneholder biometriske data, og det samles også inne biometriske data ved ankomst til landet, men dette en praksis man også finner i så å si samtlige andre land. 

Illustrasjonsfoto. Bildet er fra en annen stadion enn den som omtales i artikkelen.
Les også

Slik fungerer Brøndby Stadions ansiktsgjenkjenning

De fem landene som gjorde det beste i undersøkelsen er Irland, Portugal, Kypros, Storbritannia og Romania. På bunnen av listen finner vi Kina, Malaysia, Pakistan, USA, og India, Indonesia, Filippinene og Taiwan på delt femteplass.

Flere detaljer finner du i selve rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.