Forvaltningen av internett

USA løsner grepet på internett – vil overlate hele DNS-ansvaret til ICANN

Det har tatt nesten to tiår å komme i mål.

Det aller meste ligger klart for at USA skal gi fra seg kontrollen over det globale domenenavnsystemet på internett denne høsten.
Det aller meste ligger klart for at USA skal gi fra seg kontrollen over det globale domenenavnsystemet på internett denne høsten. (Bilde: Kiyoshi Takahase Segundo, Colourbox)

Det har tatt nesten to tiår å komme i mål.

Amerikanske National Telecommunications and Information Administration (NTIA), som er underlagt USAs handelsdepartement, kunngjorde denne uken at alle forhold nå ligger til rette for at USA ikke lenger skal forvalte det sentrale domenenavnsystemet (DNS) på internett, men overlate også dette formelle ansvaret til Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), som er en ikke-statlig, allmennyttig organisasjon. 

I snart to tiår

Icann har helt siden 1998 hatt det tekniske ansvaret for vedlikeholde av rotregisterne til DNS, samt hatt rollen som Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Men dette har vært basert på en kontrakt med NTIA.

Ifølge Lawrence E. Strickling, lederen for NTIA, har arbeidet med å privatisere DNS pågått i nesten 20 år. Arbeidet sto lenge stille som følge av en politisk «klimaendring» i etterkant av terrorangrepet den 11. september 2001.

Men i løpet av de to siste månedene har en viktig milepæl blitt passert.

Tidlig i juni kom et fellesskap av globale internettaktører med et forslag for å komme i møte kriterier som NTIA skisserte i mars 2014, da administrasjonen kunngjorde at den hadde til hensikt å overføres den amerikanske forvalterrollen til noen andre. 

Blant betingelsene er støtte til og videreføring av en «alle er med»-modell, vedlikehold av sikkerheten, stabiliteten og motstandsdyktigheten til DNS, imøtekommenhet overfor behov og forventninger fra globale kunder og partnere av IANA-tjenestene, samt opprettholdelse av åpenheten på internett. 

NTIA ville heller ikke gå med på at NTIAs rolle skulle erstattes av en løsning ledet av statlige myndigheter eller en mellomstatlig organisasjon. 

På dette tidspunktet konkluderte NTIA med at med at Icann fortsatt ville måtte jobbe for å implementere noen av de viktigste punktene i overgangsplanen.

Raskt i mål

Men fredag i forrige uke kom beskjeden fra Icann om at organisasjonen allerede har fullført eller kommer til å fullføre alle de nødvendige oppgavene for å gjøre en slik overgang innen den nåværende kontrakten mellom NTIA og Icann løper ut den 30. september. 

– Overføringen av forvaltningen av IANA representerer det siste skrittet i den amerikanske regjeringens langvarige forpliktelse, støttet av tre administrasjoner, om å privatisere internetts domenenavnsystem, skriver Strickling.

Det har lenge blitt kritisert at en internasjonalt viktig ressurs som internett skal være i hendene på ett eneste land alene, selv om internett er en amerikansk oppfinnelse.

– Det er viktig at ett enkelt land ikke lenger kan legge seg opp i Icann-prosessen. Det har alltid eksistert en trussel om at USA skal legge seg opp i en beslutning som Icann tar, selv om de ikke har gjort det, sier Patrik Fältström, som er ordfører i Icanns komité for sikkerhet og stabilitet, til ComputerSweden.

Amerikansk motstand

I USA er enkelte konservative politikere spesielt kritiske til overgangen. Ifølge Wall Street Journal har tre republikanske kongressmedlemmer denne uken skrevet brev til Obama-administrasjonen hvor de klager over «planene om i gi bort internett».

De siste årene har kongressen innført budsjettrestriksjoner i forsøk på å hindre overgangen, men ifølge den amerikanske avisen utløpet også disse den 30. september i år. Det er uklart om det er tid nok for politikerne til på nytt å sette kjepper i hjulene for den planlagte overgangen.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen