SOSIALE MEDIER

USA saksøker Facebook for 80 milliarder kroner

Skylder masse skatt, sier skattemyndighetene.

Facebook, her ved toppsjef Mark Zuckerberg, må belage seg på en ganske heftig regning etter angivelig skattejuks.
Facebook, her ved toppsjef Mark Zuckerberg, må belage seg på en ganske heftig regning etter angivelig skattejuks. Foto: Wikipedia
20. feb. 2020 - 13:41

Facebook har ofte havnet i myndighetenes søkelys av forskjellige årsaker, som regel knyttet til personvern, men nå har selskapet et problem av en helt annen art – nemlig store mengder ubetalt skatt.

Nyhetsbyrået Reuters rapporterer at IRS, det amerikanske organet ansvarlig for skatteinnkreving, har gått rettens vei for å få Facebook til å betale 9 milliarder dollar – cirka 83 milliarder kroner, i skyldig skatt.

Brukte irske skattefordeler

Saken dreier seg om en avtale mellom Facebook og datterselskaper i Irland som skal ha blitt benyttet til å flytte penger for å unngå skatt.

Ifølge amerikanske skattemyndigheter underslo Facebook verdien på intellektuell eiendom som ble solgt til datterselskapene – noe som utløste vesentlig lavere skatt enn hva som ellers ville vært tilfelle.

Irland har blitt et attraktivt land for mange selskaper å investere i på grunn av at landet har lave skattesatser for bedrifter sammenlignet med mange andre vestlige land.

I den aktuelle avtalen betalte datterselskapene royalty-betalinger til hovedselskapet i USA for tilgang til varemerket, brukere og teknologi relatert til plattformen. Fra 2010 til 2016 betalte Facebook irske avdeling mer enn 14 milliarder dollar i royalty til Facebook i USA, ifølge rettsdokumentene.

Illustrasjon av dating-app som konsept.
Les også

Facebook utsetter lansering av ny datingapp i EU

Forsvarer seg

Rettssaken er ventet å vare tre til fire uker, og Facebooks teknologisjef Mike Schroepfer er blant vitnene. 

Selskapet selv hevder at den lave verdien representerte risikoen knyttet til Facebook sin internasjonale ekspansjon i 2010, altså før selskapet gikk på børs og før utviklingen av deres mest lukrative annonseringsprodukter. Facebook sier det var utenlandske datterselskaper som tok mesteparten av denne risikoen.

Det gjenstår å se hva som blir utfallet av rettssaken, men dersom skattemyndighetene får viljen sin vil Facebook altså måtte punge ut med rundt 9 milliarder dollar.

Dette er ikke første gang at store teknologiselskaper har fått en kraftig skattesmell. I 2016 påla EU-kommisjonen Apple å betale tilbake drøyt 130 milliarder kroner i skatt – da også til Irland –  på grunn av ulovlige skattefordeler, noe Apple satte seg imot.

I fjor fikk også Google en skattesmell i Frankrike på 9,3 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.