SIKKERHET

Vestlig etterretning skal ha hacket russisk søkemotor

Vestlig etterretning hacket i fjor den russiske søkemotoren Yandex og plantet et program som spionerer på brukerne, melder Reuters.

Russlands president Vladimir Putin under et besøk ved søkemotoren Yandex sitt hovedkvarter i Moskva i 2017.
Russlands president Vladimir Putin under et besøk ved søkemotoren Yandex sitt hovedkvarter i Moskva i 2017. Foto: Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB scanpix
28. juni 2019 - 12:19

Det opplyser fire kilder med kjennskap til hackingen til nyhetsbyrået Reuters.

Skadeprogrammet, som kalles Regin, benyttes av etterretningstjenestene i USA, Storbritannia, Australia, New Zealand og Canada, som har et samarbeid gjennom den såkalte UKUSA-avtalen.

Les også

Ingen av de fem etterretningstjenestene ønsker overfor Reuters å kommentere opplysningene om hackingen av Yandex, og det er derfor uklart hvem av dem som står bak.

Dataangrepet mot den russiske søkemotoren fant ifølge nyhetsbyråets kilder sted mellom oktober og november i fjor.

– Rakk ikke å utrette skade

En talsmann for Yandex bekrefter at de er kjent med hackingen, men ønsker ikke å gi flere detaljer.

– Dette angrepet ble oppdaget av sikkerhetsteamet til Yandex på et svært tidlig stadium. Det ble fullstendig nøytralisert før det rakk å utrette skade, sier talsmannen Ilja Grabovskij.

– Ingen data om Yandex-brukere kom på avveie, ifølge ham.

Yandex er kjent som Russlands svar på Google og opplyser å ha over 108 millioner månedlige brukere. Selskapet opererer også i Hviterussland, Kasakhstan og Tyrkia.

Les også

Eksistensen av Regin, og vestlige etterretningstjenesters bruk av skadeprogrammet, ble først avslørt av den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

(©NTB)

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.