BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gjøre datasentre til ny norsk vekstnæring

– Investorene ser etter nok strøm, fiber og plass. Her fremstår Norge som svært attraktivt.

Evrys datasenter på Fet
Evrys datasenter på Fet Bilde: Espen Zachariassen
NTB
30. mars 2016 - 15:27

Behovet for datalagring er enormt – og dobler seg hvert år. Nå lokkes investorer med billig og fornybar strøm, god plass og et stabilt klima for å etablere datasentre i Norge.

Dette kan bli en ny vekstnæring, mener administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge, som organiserer nesten samtlige norske kraftprodusenter.

– Vi ønsker å løfte fram dette som et spennende område for industri og næringsutvikling i Norge, sier han til NTB.

200 nye datasentre

De fleste av oss bruker i snitt en pc eller mobiltelefon flere timer om dagen. Trafikken på nettet vokser i enormt tempo og vil ifølge analytikere være 67 ganger større i 2020 enn i 2011. Dataene blir prosessert, lagret, behandlet, analysert og delt gjennom et datasenter.

– Dette er et vekstmarked som er svært attraktivt for oss. Dette går veldig fort. Vi anslår at det skal etableres opptil 200 nye datasentre i Europa fram mot 2020, sier Ulseth.

– Det investorene ser etter, er nok strøm, nok fiber og nok plass. Her framstår Norge som svært attraktivt, framholder han og viser til at 30 norske kommuner nå er i gang med å undersøke mulighetene.

Grønn lagring

Sammen med Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, overrakte Energi Norge onsdag en rapport til næringsminister Monica Mæland om mulighetene for å etablere datasentre i Norge.

– Norge har alle forutsetninger for å bli en global eksportør av grønn datalagring. Nesten 100 prosent av strømmen vår er fornybar og utslippsfri, vi har et klima som gir mulighet for naturlig nedkjøling, vi har stabile samfunnsforhold og lav risiko for naturkatastrofer som jordskjelv og vulkanutbrudd. Om vi vil, kan grønn datalagring bli en betydelig ny norsk vekstnæring, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Knoppskyting

Mæland sier til NTB at rapporten er svært interessant.

– Dette er et viktig innspill i kampen for å skape flere arbeidsplasser, sier hun og viser til at Stortinget nylig vedtok å senke elavgiften for store datasentre.

I våre naboland har datagiganter som Facebook og Google allerede etablert seg. Facebooks datasenter i Luleå i Sverige vil på sikt utløse 4.500 nye arbeidsplasser og 1 milliard euro i investeringer, ifølge en ringvirkningsanalyse gjort av konsulentselskapet Boston Consulting Group.

– Rundt datasentrene vokser det opp andre teknologibedrifter – klynger av bedrifter som ikke bare deler infrastruktur, men også er del av samme arbeidsmarked. For kommuner som ønsker å tiltrekke seg høykompetent arbeidskraft, er datasentre en virkelig god idé, sier Haugli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.