Åpen kildekode

Wordpress skroter React - er bekymret for lisensbetingelsene

Wordpress velger å droppe React.js. Tidligere har også Apache-stiftelsen gjort det samme.
Wordpress velger å droppe React.js. Tidligere har også Apache-stiftelsen gjort det samme. (Bilde: Colourbox, fotofikling digi.no)

Facebook deler en rekke prosjekter i åpen kildekode. De har basert mye av virksomheten på det samme selv, og det er et uttalt mål å gi tilbake til miljøet.

Javascript-biblioteket deres React.js er nok det mest kjente eksempelet. Det populære rammeverket brukes av svært mange virksomheter og prosjekter for å lage webgrensesnitt.

En klausul i «Facebook BSD+Patents»-lisensen vekker bekymringer. Verdens mest utbredte publiseringsløsning, Wordpress, varslet før helgen at de kutter ut React.

Det er ingen enkel beslutning. Wordpress-kjernen og tusener av utvidelser fra tredjepart må nå skrives om. Det er ennå ikke klart hvilket alternativt bibliotek de skal over på.

Automattic, selskapet bak Wordpress, oppgir at de i utgangspunktet ikke har problemer med patentklausulen selv. På lengre sikt er de likevel bekymret for påvirkningen den kan få for brukerne deres som arver lisensbetingelsene.

– Oppdateringer av Wordpress-kjernen sendes ut til over 25 prosent av alle nettsteder på internett. At alle disse må arve patentklausulen er jeg ikke komfortabel med, skriver Wordpress-gründer Matt Mullenweg.

Den avgjørende betingelsen Facebook har lagt inn er et juridisk vern mot søksmål. Du mister retten til å bruke programvare underlagt denne lisensen dersom du anlegger patentsøksmål mot Facebook.

Vilkårene i Facebook BSD+Patents er ikke forenelig med prinsippene om fri programvare, mener Apache Software Foundation (ASF).

Tidligere i år valgte de derfor å plassere lisensen på den såkalte kategori X-listen. Det betyr at det ikke lenger å mulig å kombinere ASF-prosjekter med blant annet React. Konflikten er nærmere beskrevet i dette blogginnlegget.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen