Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Kan revolusjonere måten vi bruker applikasjoner på

Det krever en innsats for å realisere gevinstene ved å flytte til sky.
Det krever en innsats for å realisere gevinstene ved å flytte til sky. Copyright (c) 2019 Gorodenkoff/Shutterstock.
Del
Produsert av TUM Studio

Mange er i gang med å flytte forretningsapplikasjonene sine til sky, men uten å ta de nødvendige stegene for å hente ut verdien av flyttejobben.

Leder for forretningssystemer i Tietoevry Tech Services Norge, Bård Jørgen Haaland, mener fokuset i for stor grad har vært rettet mot selve teknologien og i for liten grad mot hvilke muligheter den gir for bedre å understøtte virksomhetenes utfordringer.

– Teknologisk vil skyen gi skalerbar kapasitet, bedre tilgjengelighet og økt sikkerhet, men plattformen gir også mulighet for å dele data og gi tilgang til verktøy som vil gi en innovasjonstsunami i  årene fremover.

– Det er i dette landskapet man kan hente ut de store gevinstene. Likevel er det mange som bare løfter en lokal løsning over til sky uten å gjøre noe mer. Man må utnytte skyens egenskaper for å ta det et steg videre, understreker han.

Leder for forretningssystemer i Tietoevry Tech Services Norge, Bård Jørgen Haaland.
Leder for forretningssystemer i Tietoevry Tech Services Norge, Bård Jørgen Haaland.

For de fleste virksomheter er det helt nødvendig med et godt ERP (Enterprise Resource Planning)-system for blant annet regnskap, logistikk og kundeoppfølging.

Dette er systemer som opprinnelig ble designet for å håndtere et stort volum av forretningstransaksjoner og komplekse forretningsprosesser. 

Ved deling av data og bruk av AI kan man i dag ta utgangspunkt i sluttbrukerne, og dermed skape løsninger som er langt mer automatiserte og brukervennlige. Sky er en forutsetning for mye av dette. 

– Det siste året har det skjedd veldig mye veldig fort. Jeg forventer at nesten halvparten av dagens oppgaver i et forretningssystem kommer til å bli automatisert, sier Haaland.

Enklere å prøve ut ting

Et avgjørende moment er at data lettere kan brukes for å generere innsikt, som igjen kan legge til rette for nyskaping.

I skyen er det mye enklere å dele data på tvers

Bård Jørgen Haaland

– I skyen er det mye enklere å dele data på tvers. Man kan hente inn mikrotjenester og knytte disse til dataene, og gjennom dette forenkle arbeidsprosesser og oppnå en mer effektiv samhandling, forklarer Haaland.

Rådgiver, analytiker og tidligere høyskolelektor ved BI, Bo Hjort Christensen, mener det har mye å si for uttellingen at man klarer å sortere i mylderet av tjenester. Ikke minst må man bygge en løsningsarkitektur som er robust både når det gjelder samhandlingen mellom tjenestene (integrasjon) og deling av data. 

– Det som er mer krevende i skyen er at man som kunde bør forholde seg aktivt og søkende, i samspill med en innovativ leverandør. Det er ikke slik at man bare kan «ringe en leverandør og bestille en forbedring», sier han og fortsetter: 

– For mange kan det fortone seg litt overveldende, men det er en stor fordel å gjøre seg kjent med mulighetene for å kunne se hva som er relevant for virksomheten. Man må kort sagt ha en utforskende tilnærming. 

Slik får du mer ut av applikasjonene »

Rådgiver og analytiker Bo Hjort Christensen. 
Rådgiver og analytiker Bo Hjort Christensen. 

Stadig smartere løsninger

Christensen fremhever at terskelen for å prøve ut ting har blitt lavere med sky, AI og maskinlæring. Man trenger ikke å legge like store ressurser i en ny skyløsning for å få den opp å stå, sett i forhold til de gamle jordbaserte konseptene.

– På leverandørfronten er det mye som fortsatt er på planleggingsstadiet når det gjelder praktisk utnyttelse av AI. Men i løpet av et år eller to vil det skje en revolusjon i hvordan denne teknologien tas i bruk.

– Evnen til å tenke nytt vil kunne gjøre store utslag og skape et A-lag og et B-lag i ulike bransjer, mener Christensen. 

Haaland trekker frem faktura og reiseregning som prosesser hvor det i dag finner løsninger basert på høy grad av automatisering og kunstig intelligens.

Evnen til å tenke nytt vil kunne gjøre store utslag og skape et A-lag og et B-lag

Bo Hjort Christensen

– Dette er bare starten. Snart vil vi få enda smartere løsninger, for eksempel virksomhetssystemets egen «Copilot» som automatisk tolker og matcher opp alt som legges inn. Er det noe som avviker fra normalen så vil man kunne få oppfølgingsspørsmål og endringsforslag. 

Haaland ser for seg at det ikke er lenge til en «Copilot» kan se igjennom regnskapet ditt og fylle ut et forslag til business review, på lik linje som Microsoft 365 CoPilot i dag kan gi deg et sammendrag av et større word-dokument. Dette sparer tid og forenkler arbeidet.

Et tilsvarende potensial finnes innen alt fra vedlikehold i norske kommuner til personalisering av nettbutikker.

– Det er bare fantasien som setter grenser. En annen fordel ved skyteknologien er raskere tilgang til innovasjon. I skyen kommer det nye mikrotjenester (functions & features) som perler på en snor. Dette gir et sett av muligheter, klare til å tas i bruk for alle som vil. Spørsmålet er bare om man er i stand til å gjøre det på en måte som gir gevinst, sier Christensen.

Ledende i Norden

Tietoevry Tech Services har lang erfaring og et stort kundegrunnlag med alle de største virksomhetssytemene som  SAP, Microsoft Dynamics 365, Unit4, Salseforce, Workday, Oracle og IFS.

– Tietoevry Tech Services er ledende i Norden på forretningsapplikasjoner, og et av 600 selskaper i verden i en sirkel knyttet til Microsofts AI-utvikling. Med godt grep om teknologien og et bredt spekter av kunder har vi de beste forutsetninger for å være med å skape fremtidens løsninger, understreker Haaland.

Selv om stadig mer havner i skyen, er det ikke alle forretningsapplikasjoner som lar seg flytte fra lokal infrastruktur.

– En rekke virksomheter lever i en hybrid verden der noe fortsatt ligger lokalt og resten i skyen. For disse er det viktig å få til et godt samspill mellom løsningene og teknologiene.

I den andre enden av skalaen har du de som allerede er godt i gang med helt nye applikasjoner som er født i skyen, og som er designet for å utnytte de mulighetene skyen gir. 

– Dette er det neste steget for de som allerede har flyttet on-prem-baserte systemer til sky og modernisert dem. Med det åpnes enda flere muligheter, sier Haaland.

Få mest mulig ut av applikasjonene dine »

Les flere artikler fra Tietoevry