LEDELSE

7 fordeler og ulemper med introverte ledere

– Det er en fordel for alle ledere å være seg bevisst egen personlighet.

Apple-grunnlegger Steve Wozniak nevnes ofte som eksempel på en introvert leder. Men han lever også av å holde foredrag.
Apple-grunnlegger Steve Wozniak nevnes ofte som eksempel på en introvert leder. Men han lever også av å holde foredrag. Foto: Paal Kvamme
18. des. 2019 - 11:01 | Endret 8. des. 2019 - 15:21

– Det vanligste er at utadvendte kommer i posisjoner hvor de etter hvert blir bedt om å være ledere, sier UiO-professor Roald Bjørklund ved Psykologisk institutt.

Ekstroverte personligheter har tilsynelatende et åpenbart fortrinn på samfunnstoppen. Til tross for dette, finnes det en rekke innadvendte ledere som har forandret verden i svært stor stil.

Henrik Brandt leder den nordiske cyberavdelingen i Crawford. Han mener alle små og mellomstore bedrifter bør tegne cyberforsikring.
Les også

Næringslivet: – Tar unødig stor risiko

– Internasjonalt blir J.K. Rowling, Steve Wozniak, Einstein og Gandhi ofte brukt som eksempler, sier Espen Skorstad, spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi og adm. dir i Cut-E Norge. Han er også forfatteren av boka Rett person på rett plass. 

– Bland typene

Bill Gates er også en av de introverte lederne som vil bli nevnt i historiebøkene.

I en episode av talkshowet Q&A i 2013 omtalt av Lifehacker, fortalte han om positive aspekter ved det å være en introvert i et ellers så ekstrovert USA.

– Jeg tror introverte kan gjøre det svært godt. Hvis du er smart, kan du lære å oppnå fordelene ved å være en introvert. Det kan være å ha villigheten til å komme seg vekk et par dager og tenke på et vanskelig problem, lese alt du kan og dytte deg selv veldig hardt for å tenke på kanten av området. Så hvis du kommer på noe og vil hyre folk, få dem gira og bygg et selskap rundt den ideen, sier Gates.

Arne Andreas Gjølme, leder for forretningsutvikling og rådgivningstjenester i Noria, peker i debattinnlegget på flere avgjørende veivalg bedriftsledere står overfor, dersom det viser seg å stemme at KI vil påvirke store deler av jobbene globalt.
Les også

Møtet med KI kan fort bli dramatisk

Videre sier Gates at en introvert vil gjøre veldig lurt i å ansette ekstroverte, som Steve Ballmer og høste av begge evnesettene for å ha et selskap som både beriker seg på dyp tenking, teambuilding og evne til å selge ideene. 

– Ikke en pratsom forsamling

Espen Skorstad forteller Teknisk Ukeblad at han tror det kan være hensiktsmessig å ha både introverte og ekstroverte i en ledergruppe.

– For å karikere det litt: En gruppe med ekstremt introverte, blir ikke en spesielt pratsom forsamling. Likeledes, en gruppe med ekstremt ekstroverte, blir heller ikke nødvendigvis så produktiv, gitt at alle kontinuerlig kjemper om å ha ordet. Det er en utbredt oppfatning at grupper som består av ulike personligheter og mangfold fungerer bedre enn mer homogene grupper, sier Skorstad.

– Den vitenskapelige evidensen på dette området er imidlertid ikke like entydig. I enkelte sammenhenger kan det faktisk være en fordel at de i gruppa er personlighetsmessig like, fordi det kan bidra til at de deler tankemønstre og i mindre grad skaper friksjon mellom hverandre, sier Skorstad.

Kan det være vanskeligere for en leder å være introvert?

– Ja, det kan være en utfordring om vedkommende ikke slipper til i ledermøter eller blir usynlig overfor medarbeiderne. For enkelte lederroller, for eksempel de som berører direkte salg, kan det nok også være en hemsko å være introvert, sier Skorstad

– Er det noe ansatte bør tenke på når de skal kommunisere med en introvert leder?

Oberst Atle Guldbransen, sjef for IKT og Teknologi-avdelingen i Forsvarsstaben, mener man i større grad må tenke øst-vest enn nord-sør om Forsvarets infrastruktur for kommunikasjon.
Les også

Forsvarets digitale grunnmur: – Nå må vi tenke mer øst-vest enn nord-sør

– Introverte er mer tilbøyelige til å la innkommende samtaler gå til telefonsvareren. Mail og sms fungerer derfor som regel bedre, sier Skorstad. 

Introvert noen ganger best

Quartz har skrevet en artikkel om introverte ledere som henviser til flere forskningsrapporter om fordelene til ledere med introverte egenskaper. En rapport fra Wharton-universitetet i Pennsylvania konkluderer med at introverte i noen tilfeller kan være mer effektive enn ekstroverte.

– Å sette ekstroverte ledere med ansatte som tar initiativ og snakker ut, kan føre til friksjon, mens å sette den samme gruppen opp mot en introvert leder kan være veien til suksess, mener forskerne og begrunner med at introverte har høyere sannsynlighet for å støtte ansattes proaktivitet.

Forskningen ble gjort med 130 ulike pizza-leveringsselskaper og konkluderte med at ekstroverte ledere i flere tilfeller følte seg truet av initiativrike, proaktive ansatte.

Digitalt intervju med 
Mozhgan Tavakolifard og AI-assistent, av Gabrielle Graatrud
Les også

KI-ekspert: Mener 90 prosent av selskaper bare eksperimenterer

Det er verdt å merke seg at det også går den andre veien. Proaktive ansatte fungerer best med en introvert leder, mens passive ansatte fungerer best med en ekstrovert leder. 

Om å finne balanse

– Har du noen tips til introverte ledere som kan gjøre dem bedre i jobben sin?

Jeg er helt sikker på at så vel introverte som ekstroverte kan gjøre en god lederjobb. Ekstroversjon-introversjon er bare en av mange variabler som har betydning for hvordan man utfører en ledergjerning. Andre viktige faktorer er øvrig personlighet, fagkunnskap, motivasjon og intelligens, sier Skorstad.

Han mener at det viktigste for alle er å gjøre det beste ut av de forutsetninger man har.

– Når det er sagt, tror jeg alle - også introverte - har en fordel av å være seg bevisst egen personlighet - og de styrker og potensielle ulemper det kan innebære, for eksempel i kontakt med andre. De fleste introverte ledere er klar over dette, og vil følgelig tenke seg om to ganger før de påtar seg oppgaver som forutsetter en annen personlighet.

Fra driftssentralen i hovedkontoret til Braathe-gruppen - IT-selskapet holder til i en ombygd låve i Østfold. Selskapet var nede på 117.plass på topp 100-listen i fjor, men har klatret 35 plasser - og ligger i år på 82. plass på Digis topp-100-liste.
Les også

Dette er Norges 100 mest lønnsomme IT-selskaper

– Om en leder har behov for å tilbringe noe tid for seg selv, ser jeg ikke noe problem i det, så lenge ikke vedkommende blir helt usynlig. Det handler om å finne en balanse mellom sosial kontakt, samarbeid og kommunikasjon på den ene siden - og tankearbeid, konsentrasjon og fokus på den andre. Ellers tror jeg det kan være en god idé å være seg bevisst hvor man henter energi: Ekstroverte får mer energi i samvær med andre, mens den introverte kan hente energi ved å tilbringe tid alene. Lederen bør derfor være bevisst hvor han eller hun lader batteriene: Om det er i baren sammen med kollegene på kvelden, eller om det er med en bok i peisestua. 

Styrker og svakheter

På spørsmål om hva Skorstad oppfatter og styrker og svakheter ved introverte og ekstroverte ledere, har han følgende til svar:

Introverte ledere

Styrker:

  • De har en tilbøyelighet til å tenke før de snakker
  • De kan også være gode til å signalisere ro
  • Om de ikke alltid er like tilfredse med å snakke i forsamlinger, kan de være utmerkede i skriftlig kommunikasjon, herunder mail, chat, sms, etc.
  • Fordi de har mindre behov for å ta plass selv - de er mindre dominante - vil de kunne slippe medarbeidere til i større grad

Svakheter:

  • Nettverksbygging
  • Store sosiale tilstelninger
  • Direktesalg

Ekstroverte ledere

Styrker:

  • Gode relasjonsevner
  • Energi
  • Nettverksbygging
  • Presse- og mediekontakt
  • Kan signalisere karisma og entusiasme
  • Direktesalg

Svakheter:

  • Kan ta mye plass
  • Snakker før de tenker
  • Dårlige på å slippe andre til
  • Individuell konsentrasjon
  • Ekstroverte som gruppe gjør det dårligere i akademiske prestasjoner, muligens fordi de tiltrekkes vel så mye av sosial kontakt som av lesesalen

Ikke så enkelt

Det er verdt å nevne at psykologene TU har snakket med er enige om at saker om introverte personer ofte byr på overforenklede sannheter.

Skorstad mener også at et fokus på introversjon isolert sett er noe kunstig.

– Et menneske er langt mer komplekst personlighetsmessig enn til bare å handle om ekstroversjon-introversjon, sier Skorstad.

Bjørklund mener at individuell fokus på ledere ikke nødvendigvis er like interessant i dag som før.

– Det å være opptatt av enkeltpersoner som ledere er noe vi var veldig opptatt av fram til 60-tallet, omtrent. I dag er arbeidslivet såpass komplisert at man ikke bare snakker om en enkelt leder, men at man snakker om ledergrupper fordi det er så komplekse organisasjoner man jobber i, sier Bjørklund.

Artikkelen er tidligere publisert på tu.no

Tina Tomter i Gjensidige presiserer at selskapet har få eller ingen cyberforsikringsoppgjør der det har vært nødvendig med avkortning.
Les også

Forsikring mot dataangrep trenger ikke koste skjorta

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.