KARRIERE

Alle sjefene var menn – Atea lagde møteplasser på tvers av hierarkiet 

Regionsdirektøren har fått ODAs pris for sine resultater på jobben han har gjort for å få større mangfold i Atea.

Henrik Høst, direktør for region Øst i Atea.
Henrik Høst, direktør for region Øst i Atea. Foto: Atea
21. mai 2019 - 10:53

– Når du får til mangfold i ideer og løsninger, er du uslåelig. Der føler jeg at vi har funnet en formel, sier regionsdirektør ReØst i Atea, Henrik Høst. 

Han har fått ODAs pris for sine resultater på jobben han har gjort for å få større mangfold i Atea i kategorien mann. 

ODAs mangfoldspris

ODA-nettverk for kvinner i teknologibransjen har delt ut tre priser som belønner arbeid for å øke kjønnsbalansen og mangfoldet i teknologibransjen. 

Vinnerne i de tre kategoriene kvinne, mann og virksomhet er henholdsvis Nav-utvikler Line Moseng, direktør Henrik Høst i Atea, og DNB.

Høst har fått til målbare resultater: SHE Index, som for første gang målte norske børsnoterte selskaper på kvinneandel i ledelse, ga Atea en lavere score i 2018 enn i 2019 (eksterne lenker).

– Jeg skjønte selv at jeg ikke gjorde nok. Når du ikke aktivt jobber for å øke kvinneandelen, jobber du i utgangspunktet imot det, mener Høst. 

Frokostmøte i metoo-tider

For Høst og Atea startet det med et møte i 2017 der alle kvinnene samlet seg og snakket ærlig om hvordan det var å være kvinne i Atea. 

Høst startet med å invitere de kvinnene som jobber i Atea til en frokost. I underkant av 50 personer kom. Møtet sammenfalt med starten på metoo, og det var en ærlig samtale.

 – Det kom fram en del på det møtet. Det var en del lederadferd som ikke var egnet for å skape tillit, sier Høst. 

De snakket om hva kvinnene hadde opplevd, og hva som skulle til for å legge til rette for en mangfoldig arbeidsplass.

Startet med møter på tvers av hierarkiet

Som et viktig virkemiddel arrangerte han workshops. På mange av de regelmessige møtene var det bare lederne som var invitert, og de var i stor grad menn. På workshops var det annerledes. Høst inviterte halvparten kvinner og halvparten menn til møtene.

Nataliia Krychylska i Atea.
Nataliia Krychylska i Atea. Foto: TU

Nataliia Krychylska var med på møtet, og opplevde at settingen var såpass uformell at de klarte å starte samtalen som ble starten på en rekke endringer.

Hun var også med fra starten da Henrik Høst samlet team med mangfoldig fordeling både av kjønn, alder og bakgrunn. Teamene fikk hjelp til å forbedre samarbeid og lære hvordan de kan bruke mangfold på best mulig måte.  

Man må være obs på at det trengs jobb til å få mangfold i team til å fungere, sier Krychylska.

– Vi hadde erfaringer i vår team både med coach og psykolog for å lære hvordan vi kunne inkludere hverandre og jobbe sammen på best mulig måte, forteller hun.

Mener trivselen har økt for alle

Nå opplever hun at Atea er et sted hvor flere kvinner kan trives. Selv har hun tung faglig bakgrunn, med en bachelor i økonomi fra Ukraina og en master i innovasjon og entreprenørskap fra BI. Hun er nå Sales & Operational Excellence Lead i Atea.

At kvinnene er med, har økt trivselen for alle, mener hun.

–  Hovedpenget er at jeg ser flere damer, og flere damer som føler seg komfortable, og det er hyggelig, sier Krychylska.

Da endret noe seg. 

– Møtene ble mer interessante, og vi fikk mange flere ideer. Det ble en annen dynamikk og vesentlig bedre resultater, sier Høst. 

Mener synlige kvinner skaper smitteeffekt

Han ville at hans mannlige lederkolleger skulle oppleve hvorfor mangfold er viktig. 

– Vi løftet fram de kvinnene vi har, for å gjøre dem mer synlige. Det er vesentlig, fordi det smitter, sier Høst.

I løpet av det siste året har Atea sørget for rettferdige og systematiske ansettelsesprosesser, gjort grep for å løfte antall kvinner i nøkkelroller og gjort en reorganisering blant de 400 ansatte.

Høst mener det viktigste Atea har fått til er at samarbeidsprosessene med kundene har blitt bedre enn før. 

– Vi får bedre resultater sammen med kundene, vi har mer humor og bedre samspill, sier Høst. 

– Det er mange ting vi har snublet på, men så har vi fått los på noe som kan gi resultater, og det er jeg stolt av.

Krychylska har en lillesøster og kjenner andre som er i starten av karrieren. Til dem gir hun følgende råd:
– Jeg sier til dem at kvinner proaktivt kan velge selskaper som allerede har godt mangfold, eller satser på det. Hvis du har muligheten til å velge, da er det best, sier hun.

Les flere saker om karriere og utdanning på vår samleside »

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.